2019-05-03
星期六训到自然醒之后去大坑享受呢度嘅慢活生活态度。一直都好钟意大坑,虽然佢好邻近城市但系又有种好独特好写意生活方式。行到咁上下,见到呢间餐厅喺下边有个promotion牌,就俾佢吸引左啦。原来佢系一间酒店嘅隔离,都好易揾,隔离仲有个打卡位,几有格调咁。入咗餐厅,餐厅嘅环境都好阔落同有设计感,连个天花板都用灯整左餐厅名添~不过D灯太大影唔晒。系我望紧餐牌嘅期间,侍应好热心咁推介生蚝set嘅promotion,$178就有4只法国蚝加两杯酒。见个侍应叔叔咁落力推荐,于是我地嗌咗一set当餐前小食~反正未食早餐,有的是quota同空间~~跟住嗌正餐,是日餐牌喺咁嘅:我嗌左Cold Cut Platter(+$20)同Ribeye (7成熟)。一嗌完嘢食,就有面包食,佢哋啲面包系属于欧式𠮶种,烟烟韧韧咁,烘左表面有少少脆,份量唔会太多而嘥野,点埋个醋又多种食法!食完面包个生蚝set就到啦~时间啱啱好~好大只呀d蚝!!我发觉法国嘅蚝好似系特别甜,连平时食开蚝嘅朋友都话d蚝好鲜甜。个白酒就正正常常咁。然后到前菜,由于我好钟意食风干嘅牛肉火腿,于是特登加咗$20转咗呢个前菜。个样好靓呀~最钟意云石嘅
入咗餐厅,餐厅嘅环境都好阔落同有设计感,连个天花板都用灯整左餐厅名添~不过D灯太大影唔晒。 系我望紧餐牌嘅期间, 侍应好热心咁推介生蚝set嘅promotion,$178就有4只法国蚝加两杯酒。见个侍应叔叔咁落力推荐,于是我地嗌咗一set当餐前小食~反正未食早餐,有的是quota同空间~~
跟住嗌正餐,是日餐牌喺咁嘅:
食完面包个生蚝set就到啦~时间啱啱好~
然后到前菜,由于我好钟意食风干嘅牛肉火腿,于是特登加咗$20转咗呢个前菜。个样好靓呀~最钟意云石嘅嘢~呢个platter比想像中好,火腿唔会死咸,个风干牛肉仲有少少牛味添呀!开心~
仲有朋友嗌嘅是日汤系南瓜汤,我试左啖,好甜好杰身,食得出用足料整出黎。
到主菜~一开始个扒嚟嘅时候我仲谂住咁细块,点知连埋下面d薯蓉食食吓先发觉原来份量真系唔细⋯冇错,我系眼阔肚窄怪。
讲返块扒,虽然系薄切,但佢都口感十足,肥瘦分布均匀,仲充满碳烧味!系越食越想食多d𠮶种感觉。
讲真对一般西餐厅食lunch set送嘅甜品都唔会抱期望,唔知呢间铺头又有惊喜㖞!竟然系我最钟意嘅面包布甸呀!!! 你睇吓佢仲有cream添㗎!!真系不得了~即刻令到成个set加左好多分!个面包布甸仲要系好香蛋味,热辣辣上碟,上面啲cream好厚但又唔会好甜,同个面包布甸好match!!真心正呀!!!女人就系咁容易氹掂~
总括嚟讲,呢间餐厅嘅嘢食同埋环境都好好,最正嘅梗系个甜品啦,同埋佢个蚝都好食,下次可能试吓夜晚来食,气氛一定会更加好嘅啫~(系咪呀,哈姆太郎?)