2017-06-30
我期待左好耐既Fine Dine - Amina Modern European呢2个月出左Trip 又忙又攰 真系要食返餐奖励下自己今日叫咗个10个course嘅dinner set , 原价$1180, 而家6,7月order 都有八折坐低其实咩都未睇,老板已经攞咗一双36个月风干火腿同埋蜜瓜汁俾我哋试啦仲有自家制嘅松软面包,焗暖左,啱晒开胃啦Set dinner有八折,还掂都系,唔少得法国生蚝啦,点知仲系买一送一,真系抵食帆立贝新鲜弹牙,下面仲有黎麦,汁由椰菜花打成,新颖嘅配搭。慢煮鸡肉卷,配合牛肝菌,海盐啫喱带出鸡肉嘅原味,令鸡肉嘅味道唔会抢咗,反而令牛肝菌味道齿颊留香鹅肝冻,老实讲,我朋友好惊冻嘅鹅肝会有阵酥味,,但厨师加左血橙汁,旁边仲有精心炮制嘅分子料理,就系黑醋,加埋开心果碎,口感特别,味道清新可口龙虾汤,好特别,除咗龙虾味浓郁之外,就系有一种好特别嘅焦味,老板讲龙虾系特别烤焦去整。食到咁上下,完晒三个前菜,都叫左杯给红酒松一松阿拉斯加蟹肉,配以温泉蛋,开心果酱同蟹肉原来系咁夹架,令蟹肉更甜更加creamy 中场休息,厨房安排一个番石榴雪葩俾我地清一清口腔,准备迎接 m
呢2个月出左Trip 又忙又攰 真系要食返餐奖励下自己
仲有自家制嘅松软面包,焗暖左,啱晒开胃啦
帆立贝新鲜弹牙,下面仲有黎麦,汁由椰菜花打成,新颖嘅配搭。 慢煮鸡肉卷,配合牛肝菌,海盐啫喱带出鸡肉嘅原味,令鸡肉嘅味道唔会抢咗,反而令牛肝菌味道齿颊留香 鹅肝冻,老实讲,我朋友好惊冻嘅鹅肝会有阵酥味,,但 厨师加左血橙汁,旁边仲有精心炮制嘅分子料理,就系黑醋,加埋开心果碎,口感特别,味道清新可口
食到咁上下,完晒三个前菜,都叫左杯给红酒松一松
中场休息,厨房安排一个番石榴雪葩俾我地清一清口腔,准备迎接 main course
番石榴雪葩微酸,清甜,确实系可以以令我口腔refresh,我个mind 都refresh 埋,大概呢个就系fine done 嘅魔力
呢个红酒牛面肉就系吸引我黎amina食嘅原因,老板话牛面肉足足炆左两日,充满骨胶原
牛面肉令我对慢煮不得不佩服,究然可以咁稔咁有牛味,底下仲有玉米酱,中和油腻感。
甜品有朱古力蛋糕,仲叫左洛神花茶消除过多嘅饱腹感
五种口味嘅朱古力作结,幼滑入心
可能你会觉得成千蚊食餐饭唔系挂,但系绝对值得
身材新鲜,服务周到,成十个course, 道道菜都令人回味无穷,好推介俾情侣系纪念日黎食