餐厅: Salisterra
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
环境相信大家一见到就认得😂 门口🚪系由两排蜡烛台🕯️组成既走廊打卡位,感觉系低调又有气派既奢华😌 以前系Upper House既时候已经想试,跟住就变左做Salisterra,由拉丁语组成,Salis 指 盐🧂,Terra指土地,寓意地中海赐比人既丰盛同美好,所以系主打地中海菜,装修用大地色🟤,用左赤陶橙🟠,泥土酒红🔴,矿物蓝🔵,土灰绿松🟢同琥珀焦糖🟡,气氛柔和舒适~ 见好少食地中海菜就黎试下~仲安排到坐窗边,因为喺高层加落地玻璃🪟,所以俯瞰到金钟一带既景色,连维多利亚港后面既九龙半岛亦一览无遗,可以见到开扬既大海景😍 不过成日都变menu,呢个menu就当比大家参考啦😜 久唔久都有啲dish会翻兜~ 野食整体都唔错,咸点几surprise几得意,不过甜点真系普遍都甜左啲~ 呢到既tea set同平时既三层架唔同,系用白瓷碟分甜点同咸点咁装都几靓~ 不过讲左话要加生日牌,但系staff都系唔记得左... 最后另外加左喺朱古力盘到,上面放左啲橙皮果干🍊,但食到最后已经好饱,加上甜得济所以食左一两旧就无食,呢个位扣左啲服务分,亦见到之前都有foodie分享过类似问题,希望佢地会注意⚠️啦(5

(5 😍 系满分,🤩系半分)
Beaufort and Truffle Gougeres

Beaufort and Truffle Gougeres ⚫️🌰 (好味指数:😍😍😍😍)
一粒系黑松露⚫️味既而另一粒系芝士🧀️既,泡芙入口松化,带啲牛油🧈香味,入面软绵,咸泡芙几有新鲜感,不过表皮可以再松脆啲~ 黑松露⚫️味几浓郁,估唔到佢独特既香味同泡芙几夹;而芝士🧀️系用左波福芝士🧀️系比较硬身既,黎自法国波福地区🇫🇷,闻起黎有啲像坚果🌰同拖肥糖🍬,味道低调带啲盐味🧂,唔会好油亦令到个泡芙creamy啲~

Nduja Financier 🥓🫔 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
呢个系辣肉挞,nduja 系辣肉肠,以猪颊肉🐷、五花肉等,混入以肩颊、脚、猪头🐷、五花炼成既猪油制作,跟住加埋辣椒🌶️,再烟熏或者熟成,由于脂肪多,质地软滑creamy,有人叫佢做”红色 Nutella”;另外蒙哥马利车打芝士🧀️系黎自英国🇬🇧既,带有甜甜既甘草香同坚果🌰香味~ 整体味道同小编细细个食既吞拿鱼粒(有金色同银色包装既零食)有啲似,系一种正方形既干肉粒,味道带咸香~ 口感方面因为系咸版既financier (金砖蛋糕🫔),外层酥脆,质地会比较厚,不过因为味道惹味所以唔会济,上面仲有啲香脆既薯丝🥔,感觉几得意

Pithivier 🎃🥧 (好味指数:😍😍😍😍)
pithivier系法式酥皮批 🇫🇷🥧,外型系半圆既,外表油亮,食起黎外酥内香,个馅有淡淡既南瓜味🎃香味,口感香滑绵密又甜甜地,如果南瓜味🎃可以出啲就更加好~ 另外用左羊奶芝士🐐🧀️又唔觉膻,咸香细腻、微酸又带奶香同咸蛋风味,两样配埋都几惹味同几夹

Brandade Croquettes 🐟🍘 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
炸鳕鱼球🐟🍘喺tea比较少见,其实似葡国菜🇵🇹既马介休球🍘,马介休其实系用盐🧂腌过既鳕鱼🐟,喺食用前将鱼浸水💧去冲淡咸味,口感依然似新鲜鱼咁丰腴鲜嫩,所以个鳕鱼球🐟🍘香口又唔会好油,外皮炸得酥脆,入面有绵密既薯蓉🥔、洋葱🧅天然既甜味配埋鲜甜既鳕鱼肉🐟,几好食😋 另外怕食客会觉得油,就配左香茜蛋黄酱🌿🟡,番茜🌿既清香同惹味既大蒜蛋黄酱 (aioli) 🟡可以中和翻炸野🍘既油腻都几好,不过个炸鳕鱼球🐟🍘再热啲就更加好食~

Sun-Dried Tomato and Chickpea Beignet 🍅🍘 (好味指数:😍😍😍😍🤩)
beignet其实系法国人🇫🇷既炸面团,有啲似我地既油炸鬼咁带有啲弹性,原本系唔甜既,甜只系因为表面有糖粉,而今次系咸点所以就无落糖粉~ 里面仲mix左日晒番茄干🍅同埋鹰嘴豆,番茄干🍅酸酸甜甜,而鹰嘴豆味道清新香醇,整体味道带啲烟熏同咸香都唔错,不过系稍为干左啲~ 上面仲有啲爽脆既紫椰菜花🟣🥦同埋青瓜丝🥒,靓啲又有啲唔同既层次,口感几丰富
Scones

Scones 🍪 (好味指数:😍😍😍🤩)
口感比起平时食开既湿左啲,口感介乎面包🍞同蛋糕🍰中间,唔系好似平时既scone🍪,宜家𠮶种外脆内软既感觉唔够分明,而味道几重奶香🥛不过唔够牛油香🧈,所以就会浅色啲,至于clotted cream同自制jam就一般,cream有奶香🥛不过稀左啲,而jam就有酸酸甜甜既士多啤梨🍓香味,但比较普通

Brillat-Savarin Passionfruit Cheesecake 🧀️🍰 (好味指数:😍😍😍😍)
第一次见热情果甜品系成个热情果咁上😂 卖相唔错~ 上面系酸酸甜甜既热情果gel状既jelly🍮,下面就系软滑、味道浓郁细腻既芝士🧀️,不过唔系好感受到有蛋糕🍰或者饼底系底,会感觉济啲~ 另外甜度方面小编几钟意食甜野就觉得还好,但个fd就话甜左啲,同埋可惜到食既时候比果皮沾染左少少苦味

Yuzu-Matcha Slice 🍊🍵🍰 (好味指数:😍😍😍😍)
柚子🍊同抹茶🍵甜品分开食唔少,原本谂住今次mix埋可能会有特别既化学作用,结果得面头既少少抹茶粉🍵,所以食唔出有抹茶味🍵,有啲失望... 柚子🍊味几清香,酸酸甜甜都几开胃,mousse口感滑溜,质感几轻盈唔会好实

Black Forest Chouquette 🍫🍒🌰 (好味指数:😍😍😍😍)
上面有啲用酒🍷浸左既樱桃🍒,但好药水味😣,所以就整开左... chouquette其实系珍珠糖泡芙🌰,小巧精致,酥脆可口,原本系唔甜既,只系靠之后加既珍珠糖,今次就无落珍珠糖,将可可粉捞左喺面团𠮶到,不过可可味🍫可以浓啲,而上面同里面既朱古力忌廉🍫味道就正常,味道几浓郁又唔会太甜,不过个泡芙🌰感觉唔特别

Kumquat Dark Chocolate Cremeux 🍊🍫 (好味指数:😍😍😍😍)
金橘🍊味道清新酸甜几醒胃,朱古力味🍫比起上面提到既都香浓,甘香醇厚,口感软滑creamy,不过太甜... 可能喺调教金橘🍊同糖既比例唔好,金橘🍊已经甜其实唔系落咁多糖,另外下面有薄薄既朱古力🍫🍪做底,系几脆身既不过一样甜,所以令到整体都系甜得济

$588 for 2

好味指数:😍😍😍😍