2021-11-16 2406 浏览
老公请食生日饭,带左我去一间隐世日本鉄板烧料理,位置系观塘工厦附近。好好好期待呀,入到餐厅后估唔到都几靓,装修得好有日本feel.。坐左入厢房,叫左一个龙虾鉄板二人前。𫓧板二人前 $2480前菜:螺 季节沙律:龙虾肉沙律刺身五点:帆立贝,深海池鱼,油甘鱼,吞拿鱼,赤身铁板烧活龙虾(1只) 白鳕鱼鹅肝日本和牛厚烧炒饭炒时令野菜汤 甜品 厨师好细心一开始就拎左个龙虾海鲜盘出等我哋打完卡影够相先开始。⭐️前菜的沙律定刺身食落都好新鲜😋白鳕鱼:银鳕鱼本身已经用盐同黑椒调过味,入口好嫩滑仲有油脂嘅甘香,好juicy烧龙虾:新鲜龙虾配虾膏虾汁一齐炒超级鲜味,仲好弹牙添😍鹅肝:厚切得黎大大件,仲有烘过的汉堡仔同面包爽埋黎食,真系岩岩好。和牛厚烧: 可以拣5成或7成熟,比起薄牛,厚烧版食落更香浓更重牛味。炒饭:炒得干爽唔油腻,连平时唔食饭的我都全部清哂。龙虾味噌汤:用头先的龙虾熬制出嚟嘅龙虾汤,龙虾配上味增原来可以令到汤头好浓郁。焦糖面包:铁板上先放白糖同牛油加热后,再放上面包片成为焦糖面包,咁简单的食材就可以做出美味的甜品,仲有雪糕可以一齐食。😋今晚食左成2个钟头,好似食紧法国fine din

𫓧板二人前 $2480

前菜:螺
季节沙律:龙虾肉沙律
刺身五点:帆立贝,深海池鱼,油甘鱼,吞拿鱼,赤身
铁板烧活龙虾(1只) [西澳]
炒时令野菜
汤 [龙虾味噌汤]
甜品 [焦糖面包]

前菜的沙律定刺身食落都好新鲜😋

烧龙虾:新鲜龙虾配虾膏虾汁一齐炒超级鲜味,仲好弹牙添😍

炒饭:炒得干爽唔油腻,连平时唔食饭的我都全部清哂。

今晚食左成2个钟头,好似食紧法国fine dining咁样,每一道菜都可以细心品尝,呢个生日过得好圆满。❤️❤️❤️
2021-08-18
庆祝纪念