2017-12-10
韩国菜,算喺食唔少,但近呢年,唔喺韩烧,就喺炸鸡,直至最近先一试韩式熔岩薄饼。其实,都曾经食过几次芝士拉丝炸鸡,但薄饼就绝对喺第一次,见人拉得咁过瘾,其中一个表姨甥女上完电视节目,就揾埋佢嚟「Angry Oppa」奋勇当先一齐拉吓。餐厅装修简约,水泥墙,左右两边木枱,有啲似咖啡店或轻食店,若非墙上有几张韩式电影海报,真喺睇唔出佢喺家韩国菜馆。一般韩餐馆都会提供三数款韩式前菜小食,但呢度有别传统,只有一小兜腌洋葱,较少见,味道就觉得普普通通。翻开餐牌,内页第一版有店家嘅介绍,原来佢哋喺韩式煎饼专门店,所以,除熔岩薄饼,煎饼都要试吓先。再睇匀餐牌,其实都有几多嘢食,包括熔岩比萨、年糕比萨批、韩式传统汤锅、薯泥比萨批、煎饼、韩式传统金便当、汤品、拉面、乌冬、年糕、饺子、饮品,仲有多款韩式真露、烧酒及啤酒。韩式煎大饺子 $58韩食当中,小食最常见喺饺子,而饺子只有3款,有蒸有煎嘅,原打算喺点呢款大饺子,但店员解释缺货,改为另一款青椒饺子,听起嚟几得意,又即管试试。一客有4只饺子,唔单止外形好「青椒」,而里面确有青椒,以及粉丝、肉饀,好韩式嘅饺子。外皮煎得颇脆口,富肉汁而味道不俗。海鲜韭菜煎饼
韩食当中,小食最常见喺饺子,而饺子只有3款,有蒸有煎嘅,原打算喺点呢款大饺子,但店员解释缺货,改为另一款青椒饺子,听起嚟几得意,又即管试试。 一客有4只饺子,唔单止外形好「青椒」,而里面确有青椒,以及粉丝、肉饀,好韩式嘅饺子。外皮煎得颇脆口,富肉汁而味道不俗。 海鲜韭菜煎饼 $168
既然自诩为煎饼专门店,梗喺要试试啦,足足有成12款选择,确喺比一般韩国菜馆得三数款为多。 我哋所拣嘅海鲜韭菜煎饼,煎得外观唔错,既多韮菜,铺得又够平均,食落好有韮菜香,而且,已切成一格格,方便食用。底面都煎得干爽香脆,感觉不腻,而且饼底够薄,唔会咬落一团粉,不过,海鲜料好似只得啲鱿鱼咁,唔太觉得有其他海鲜。 蒜香鸡肉熔岩比萨 $198
嚟到是晚焦点「熔岩比萨 」,3款比萨最心水其实喺大酱五花肉,比较有韩式风味,但表姨甥女担心肥,又唔喺好食得辣,所以,拣咗个健康啲嘅款式「蒜香鸡肉」。制作都真喺几需时,好彩有啲饺子、煎饼摄吓时间。 比萨送到上枱,卖相金黄,不过,鸡肉切成丁粒,细粒且少,加咗少少黑橄榄、洋葱,再细心睇就个点解叫「熔岩」,因为比萨中心啲芝士真喺做成好似熔岩咁多,铲起一件一拉,啲芝士丝可以拉到呎几、两呎高都无问题,真喺拉得约过瘾。食味方面,口感似足食厚批咁,某程度当同食面包差唔多,但质感极松软,每口都有香浓芝士味,而芝士非常香软,当然再多啲鸡粒,再加重多少少蒜蓉,就变得更贴近菜名。 韩国果肉果汁 @$25
我哋都唔好酒,就梗喺拣番饮果汁啦,小弟钟情桃味,而表姨甥女则拣橙味,以前去啲韩烧店都饮过呢款果肉果汁,感觉清甜几好嘅。 金巴利道、金巴利街成为韩国街已经喺多年嘅事,偶尔行过,韩国餐厅嘅进驻真喺有增无减,但要突围都几唔容易。暂时见佢啲招牌菜:熔岩薄饼、煎饼都大有捧场客,相信不时加入新款式,都仲可以有排做。