2009-02-06
七点左右去到门口已经有人等位, 细心观察, 原来仲要攞飞排队, 真系巴闭! 不过好快就有位。我拣咗原条黄花鱼汤米线 ($39), 男友拣咗生炸猪扒米线加滑牛, 男友碗米线嚟先, 等好耐我𠮶碗都未嚟。同枱有个女人最迟坐低落单, 佢同我一样叫黄花鱼米线, 一样都要等好耐。跟住见到有喇, 个阿姐竟然比个女人先, 我同男友即刻话 “系我哋叫先㖞!” 阿姐竟然答我 “因为呢个系我落单, 所以比佢。” 我即话 “你落单就比佢先, 唔系你落单𠮶啲唔洗食啦!” 男友问佢 “咁我哋𠮶碗呢?” 阿姐支吾以对, 其他阿姐见我两个鼓噪, 即刻出声话 “仲有一碗嚟紧”, 咁我哋先收声, 火火地食面, 冇哂Mood。火之中只食到淡淡鱼汤味, 条鱼好滑, 但未系最新鲜。男友唔食鱼嘅都话鱼汤唔系好腥, 猪扒都好好味, ok la。