2009-08-17
同两个朋友上个礼拜四book咗枱食晚饭,我哋谂住去海港城Shop吓先至嚟,所以Book咗8点钟。一去到见佢哋都Full晒场~心谂好彩醒目有Book定枱先咋!坐低咗,朋友话同其中一个侍应ok熟,于是就叫佢过嚟介绍D好野比我哋食!上善如水(300ml) :喺第二间居酒屋都系饮开呢只酒,所以今次都叫番佢。明太子及鳗鱼厚烧玉子:见餐牌无但系隔离枱日本人食紧,于是指指佢哋碟野问可唔可以做,侍应话应该无问题!个厚烧玉子做得好好味,蛋够厚但系里面仲系好嫰,特别系明太子𠮶个最好,因为听到连班日本人都话「Oi~shi」(好老土)!鲣鱼他他:好少食呢种鱼,侍应话呢种日文叫「卡支柯」嘅鱼喺夏天特别靓,食时要捞匀D生菜丝、大叶丝、日本姜花丝、白萝卜蓉再加个酱汁一齐食,又真系几清新㖞!D鱼红DogDog仲以为好腥,点知出奇地鲜甜。同其他配料酱汁好夹吓,几好!盐烧鲇鱼:又系话夏天时令嘢,盐烧简简单单,不过又算唔错㖞!鱼肉鲜甜鱼皮焦脆!不过骨就多咗D。樱虾炸豆腐:原来系用D樱虾干黏喺豆腐表面炸,D炸咗嘅樱虾干好冶味;而豆腐仍然好嫩滑,呢味野几特别,不过Size几细吓!鳗鱼炒饭:饱肚野!炒得好,唔油;饭仲系一粒一粒,
鳗鱼炒饭:饱肚野!炒得好,唔油;饭仲系一粒一粒,而且鳗鱼粒仲唔少tim,正!