2020-09-01 59 浏览
去过台湾嘅朋友们,唔知系咪同我一样,都有去过排队买古早味蛋糕呢?超怀念个啲味道呀。我尝试过跟网上食谱学整蛋糕,但唔系个顶㶶咗,就系入面唔够熟,而且质感永远都系「差咁啲」,做唔到台湾嘅效果😢。红磡呢间「阿里山台湾古早味蛋糕」💛,每日新鲜出炉,唔少街坊够钟就喺店铺前面等蛋糕出炉😍。佢哋推出多款新口味,保持新鲜度,令一众顾客忍唔住不停光顾呢。我叫咗3种口味返屋企叹:原味古早味一食就令我谂起台湾买嘅古早味蛋糕,一样咁软绵、咁蓬松、咁湿润同咁有空气感,仲有阵阵嘅蛋香味🥚,就算系晚餐后先拎出嚟都仲好新鲜,两位公子系咁追住食,正呀喂😍!柚子蜂蜜味呢个我老公大赞👍🏻,佢用日本进口嘅柚子,配上台湾嘅龙眼蜜🍯,听落都流口水呀。甜酸度刚刚好,好惹味,仲食到柚子丝,感觉好健康呢!芝麻味顶层铺满黑芝麻,香味浓郁,比较淡味少少,但就啱晒我,再加上顶层用芝麻酱拉花,好靓呀,我觉得好似食紧件艺术品咁😂。揾日再去买其他味试吓先,下次我会冲定壶靓茶去叹呢啲艺术品🍵。

我叫咗3种口味返屋企叹:

原味古早味

柚子蜂蜜味

芝麻味

2020-08-26
外卖自取
$40 (其他)