2022-08-22
难得妈妈同我都齐齐孖公仔放假,一于去饮下午茶﹗听朋友介绍,天水围有间仲好传统的茶楼,仲有推车仔点心嫁﹗于是就特登坐西鐡去试下﹗去之前预先打咗电话问清楚下午茶时间,因为而家的茶楼的下午茶开始时间间间唔同,有D2:30 有D 3 点,好彩呢间系两点正开始,唔洗挨咁耐肚饿当日的接线生都好有礼貎喺天水围西鐡站E出口出咗转轻鐡,出咗闸经过奇华饼家,周围望下边到有705 或者 706 轻鐡坐,好彩我呢个大乡里都好快就揾到﹗坐咗唔洗10分钟轻鐡,喺颂富轻鐡站出闸,转左就见到天恩商场,入面就有我地的目的地 - 煲仔皇! 我地喺平日去既,当日唔洗等位,一入到去就发现茶楼装潢真系好怀旧下 ,唔系好够光,同埋用具及枱枱凳有歳月痕迹 (不过可能有D人会觉得衞生麻麻,尤其果洗手间)我地两个人叫咗四个食物,味道正常无乜特别,食金钱肚时有杂毛,仲要系无限的杂毛.... 不过算啦,呢间喺屋村茶楼,唔能够要求咁多不过有D失望就系呢度的茶钱要成$8 一位,但茶味无乜,呢个系相对上较贵.