2024-07-05 617 浏览
今晚同老公去浸会听嘢,之后佢带我去咗呢间餐厅,佢话读大学时成日嚟呢度lunch。入到去,老公话装修冇变过,只是灯光较为光猛,依然系𠮶种旧式扒房嘅感觉, lunch佢就食得多,不过晚饭就唔多,今晚有机会一试。一人一个套餐,有齐汤,甜品同餐饮,main course 大家share 食,一个系脆皮鸡脾拼带子串烧配天使面,另一个系铁镬爆带子牛扒粒配菠菜面。餐汤有中汤或西汤选择,西汤系罗宋汤,中汤今日系牛肉羹,仲配埋香脆蒜蓉包。脆皮鸡脾拼带子串烧配天使面$145名副其实,脆皮鸡髀鸡皮脆卜卜,鸡肉嫩滑,没有肥膏但食落油润,味道唔错,带子串烧唔会过火,保持到鲜嫩嘅味道,可惜得一串,食完仲想食。天使面份量合适配上猎人茄酱,整体上都唔错。铁镬爆带子牛扒粒配菠菜面$170好期待,用铁镬爆令食材更有镬气更香喷喷,牛扒粒油香四溢,带子同样吸引,配上菠菜面一齐食,感觉好match。不过呢个要尽快食,唔可以顾住打卡,牛扒于响铁镬度一路加热,食得慢嘅话牛柳粒会变嚡咗,冇咁好食。菠菜面配青胡椒酱,少少辣好惹味。甜品系咖啡炖蛋杯,系热嘅甜品,咖啡炖蛋上面铺咗生果同埋脆脆小蛋卷,精致有诚意,味道不错,仲有生果拼盆赠送。

脆皮鸡脾拼带子串烧配天使面$145

铁镬爆带子牛扒粒配菠菜面$170

呢间餐厅咁多年历史依然屹立不倒,绝对系有原因嘅,食嘅不但是食物的美味,亦是陪伴大家长大的情怀。