2021-12-15
呢排天气冻冻地,最好梗系打个靓边炉暖下啦。谂谂下不如今日试下d新开嘅边炉!揾到呢间系时代广场对面冠景楼嘅「同捞同煲」火锅,系九龙城店嘅分店,去到冠景楼行两层楼梯就到~餐厅外挂住一个怀旧霓虹灯「同捞同煲」招牌!入门口仲会见到个虾缸,标榜火锅用嘅虾都系新鲜札札跳嘅!餐厅装修主打怀旧风,背景音乐仲会播住我未出世已经热唱嘅怀旧金曲,成件事match哂~ 汤底选择好多,见到有个期间限定嘅胡椒猪肚少爷鸡汤用无激素鸡嘅,我同女朋友既钟意胡椒猪肚又钟意鸡,一定要试!火锅配料选择都好丰富,净系牛肉都好多种唔同嘅部位拣,仲有好多种手工饺、丸同滑,我地至钟意食手工滑!============================== 我地叫左一枱野食好正~胡椒猪肚少爷鸡汤 $238 本身以为d鸡已经预先落左汤,原来少爷鸡系我地面前先落落胡椒猪肚汤度,份量都好多!鸡件食落好似食紧走地鸡果种口感,好正!煲滚未打边炉前饮啖胡椒猪肚汤,暖笠笠~ 鳝片 $98 脆鲩骨腩 $88 白鳝片够哂新鲜,正!脆鲩骨腩够爽口,只有一条大骨,怕骨嘅我都啱食!蟹籽虾滑 $98手打虾滑嘅虾好弹牙而且非常足料!平时都好钟意食虾滑嘅我地几乎想嗌
入门口仲会见到个虾缸,标榜 火锅用嘅虾都系新鲜札札跳嘅!
我地叫左一枱野食好正~
手打虾滑嘅虾好弹牙而且非常足料!平时都好钟意食虾滑嘅我地几乎想嗌多碟!
牛黎讲我比较钟意食封门柳,唔肥又重牛味,呢度嘅封门柳都唔例外,牛味够浓!
店员提我地黑柏叶碌8秒就食得,果阵8秒啱啱好,够爽口,牛柏叶太熟就会好难咬,8秒够哂数
值得一赞系打边炉用鸡汤少不免会有鸡油,店员好细心每几分钟就过黎帮我地片一片油,食之前又用滚水帮我地清洁餐具,态度一流!
食完主菜原来有 甜品送,鱼形状嘅糖不甩。原来两条鱼系落猪肚汤碌熟,非常新颖。
之后捞埋花生同糖,正~
九龙城同捞同煲 (坚拿道西)
📍铜锣湾坚拿道西10号冠景楼2楼B号