2022-07-03 15 浏览
一入餐廳就覺得好似去左6、70年代既香港,餐廳裝修以懷舊為主,而且仲會播住經典粵語金曲。一坐低店員就會再幫我哋洗一洗碗碟,好貼心!冬甫美人鍋 $198湯底選擇都有差唔多10款,我地揀左店員推介既冬甫美人鍋。一聽個名就知好滋補養顏,湯底有半隻雞、冬瓜、花膠、竹笙、桃膠、蟲草花等。店員建議係未打邊爐前飲一碗頭啖湯,湯底好足料,飲落好濃雞湯味,而且有花膠黏口感覺,飲一碗真係唔夠,會忍唔住係咁飲,而且價錢又唔算貴,性價比高!懷舊蝦多士 $68除左打邊爐配料外,仲有小食可以揀,可以係等火鍋滾既時候都有野食住先。蝦多士炸得香脆,點埋酸甜醬食,完全唔覺油膩。老友鬼鬼 $68老友鬼鬼即係油炸鬼釀黑松露墨魚滑,除左即食外,仲可以放入湯底淥一淥再食,不過個人覺得淥黎食會有啲偏鹹,都係即食再點甜酸醬會好啲。本地手切牛肉(大) $338 大份大約有二十幾片,切得好薄,輕輕淥一淥變色就可以食,食落牛肉味濃,肉質嫩。四寶餃 $108四寶餃有養顏美人餃,鳳城水餃,鮮蝦雲吞,韭菜餃,餃子全部都係自己包,韭菜餃味道比較特出,其他三款味道都差唔多,比較特別係美人餃,入面有椰菜同桃膠,口感比較爽滑煙韌。墨魚丸(半份) $5
一坐低店員就會再幫我哋洗一洗碗碟,好貼心!

冬甫美人鍋 $198

懷舊蝦多士 $68

老友鬼鬼 $68

本地手切牛肉(大) $338

四寶餃 $108

墨魚丸(半份) $58
半份有四粒,而且都幾大粒,食落爽口彈牙!

百葉豆腐 $48
見餐牌推薦所以試下,口感同一般豆腐唔同,軟綿Q彈,似食緊魚蛋,但就唔係好索湯。

稻庭烏冬 $38
一份有2個,烏冬口感煙韌吸湯,仲俾埋一個小筲箕俾我地淥,唔洗續條續條夾返上嚟食,好貼心!

食完諗住叫店員關左個爐,但佢話有兩款甜品係餐廳送既,其中一款錦鯉糖不甩仲要係湯底到煮。聽完覺得有啲奇怪,咁咪又咸又甜,但店員話唔會仲好好食。錦鯉年糕放湯底煮8分鐘撈起,剪細再混合花生糖碎一齊食,食落完全無咸味,淨係食到花生糖碎味,口感煙煙韌韌,好好食!

另一款係花奶啫喱杯,上面仲有一把遮仔做裝飾,童年回憶返晒黎。

整體來講係一間性價比高火鍋店,湯底唔算貴,真材實料,飲完唔會口渴,而且店員服務都好好,時不時會幫我地撇走湯上面既泡,好貼心!