2017-07-12 265 浏览
好耐以前已经有听过老凤冰室波波奶茶个朵,但一直都懒行茫深水埗揾佢系边,琴晚终于的起心肝收左工去揾佢出黎试! 老凤冰室位于基隆街,系西九龙中心附近,距离地铁站大约十分钟,都算方便。一去到门口就有大大个招牌,门口有几个人等紧。等左大约15分钟就有位,餐厅内有好多灯箱同怀旧既挂画,就系呢d小小既心思令一间普通茶记升级变左街知巷闻既怀旧餐厅。地下仲有镭射logo灯,会自转嫁🤣老凤冰室有提供既食物同普通茶记差唔多既佬饭,例如焗茄茸猪扒饭,亦有提供较特色既小食/主食另吸引港男港女,例如海鲜保龄球&老凤公子。呢d系老凤十大经典好食物,大家可以参考下。茄牛意系有跟多士同炒蛋既,我加左$5 upgrade左做牛乳黑松露炒蛋。多士外脆内软,配上好滑既炒蛋加好香既黑松露,正 注意,佢仲要落左唔少黑松露酱比我地,唔系得一滴少少香个只 茄牛意汤底够浓,唔止有蕃茄茸,仲有洋葱,应该系有预先炒过既👍🏻 牛肉应该系用左滑牛,所以食落完全唔韧!保龄球其实系刮空左个面包,酿左海鲜饭落去再焗而成。个保龄球盖焗得好脆,沾芝士酱食一流!入面既饭唔系白饭而系炒饭底,海鲜都几多几足料! 略严个饭湿左d,本身面既海鲜已经配上白汁一齐
一去到门口就有大大个招牌,门口有几个人等紧。

地下仲有镭射logo灯,会自转嫁🤣

呢d系老凤十大经典好食物,大家可以参考下。

注意,佢仲要落左唔少黑松露酱比我地,唔系得一滴少少香个只
芝工牛肉浓茄汤意粉

保龄球其实系刮空左个面包,酿左海鲜饭落去再焗而成。个保龄球盖焗得好脆,沾芝士酱食一流!入面既饭唔系白饭而系炒饭底,海鲜都几多几足料! 略严个饭湿左d,本身面既海鲜已经配上白汁一齐焗,白汁已经会湛入饭中,再落芝士酱既话就会有d似食risotto🤣
芝士海鲜保龄球

见到隔离枱嗌左怀旧红豆冰好似好靓,我地又嗌左杯,系cream面有张啤牌上面有老凤冰室招牌,好盏鬼🤣 侍应话呢张野系食得既叫我地食左先,唔系会林,一望以为佢系朱古力,点知咬落系脆既有少少似威化饼😂 红豆冰内仲有三粒mochi。呢杯野望落好似好甜,但饮落又唔算好浓好甜,但无咩椰香味,应该只系用左花奶加水冲。
怀旧红豆冰

总括而言,都会推介大家黎试老凤冰室,饮住奶茶红豆冰食住新潮茶记多士,感受下个份怀旧既情怀🤣🤣

2017-07-11
芝工牛肉浓茄汤意粉