2022-01-06
📍#小杬蔡馆 人均消费: HKD360朋友推介去佐敦食小杬菜馆!坦白讲,食之前我完全无期待感,谁不知超级出乎我意料之外!!其实佢系一间装潢比较怀旧嘅中菜馆,有两层,但地方不大,全部都系老一辈嘅员工,但招呼超级周到,好有家的感觉🥰💯即烧乳猪🐷$368提前预订左半只乳猪!上枱好似平平无奇,装饰摆设都冇😂😂 点知原来咁好味!乳猪唔肥,肉香!重点系乳猪皮松化脆口,超级好味!仲要特别一提,佢个乳猪酱好杰,但超级好味!记得一定要预订!🆗凉拌海蜇🥢$58点左两个凉拌小食!佢啲海蜇好粗好大条,口感系几唔错,不过就冇乜味道💯凉拌口水花蛤蚬🐚$58另一款系凉拌口水花蛤,话就话系口水,原来系泰式酱料!呢个做法通常都系食生虾时蘸的,原来用嚟捞花蛤系咁好味!微微带辣又开胃,好正好特别!💯盐焗奄仔蟹🦀$656另外预留左两只盐焗奄仔蟹!点知原来系重皮奄仔蟹!OMG!盐焗做得劲正劲香,每一只脚都比我舔得干干净净!蟹身超级厚,肉质鲜甜有多膏!重点系层重皮,真系好味到不得了!一个人食两只都得啦💯姜葱生蚝🦪$188虽然只系美国桶蚝,但系都超级好味!因为桶蚝先炸过,又香又脆口,蚝肉又嫩!加上佢嘅酱汁同姜葱嘅香味,齿颊留香!好
📍#小杬蔡馆
人均消费: HKD360
💯即烧乳猪🐷$368
🆗凉拌海蜇🥢$58
💯凉拌口水花蛤蚬🐚$58
💯盐焗奄仔蟹🦀$656
💯姜葱生蚝🦪$188
虽然只系美国桶蚝,但系都超级好味!因为桶蚝先炸过,又香又脆口,蚝肉又嫩!加上佢嘅酱汁同姜葱嘅香味,齿颊留香!好味到不得?
🆗贵纪鸡🐔$218
本来想叫只鸡企鹅鸡/菜胆鸡,点知都卖晒!结果叫一只贵妃鸡!鸡嘅色水真系争咗少少,鸡肉都好滑,可惜鸡皮位唔够香,唔算好特别,不过$218有成只鸡都算平!
🆗蒜蓉炒豆苗🌱$118
其实碟豆苗超大碟😂😂 我自己就好钟意食蒜蓉,对我来讲蒜蓉唔够多,食起嚟唔够香
💯腊味糯米饭🥢$118
本身以为系生炒糯米饭,过佢话系蒸完再炒,咁我哋谂住试吓啦!点知原来都超级好味!唔好睇啲糯米饭好似好湿咁,其实食落去系非常之爽口,粒粒分明!而且佢啲腊味超级香,尤其啲腊肉,惹味到不得了,超级推介!
佢哋嘅员工都真系非常热情有礼貌,菜馆装潢虽然比较旧式,但系其实都好卫生干净!
坦白讲,真系好少食一餐饭可以有五样嘢系必食推介!虽然预留嘅乳猪同奄仔蟹相对嚟讲叫贵咗少少,但其实其他菜式都系正常价钱,而且非常好味,所以我觉得性价比系极高!所有人食完都评价非常之高!超级推!