2022-05-18 78 浏览
上星期五放工谂住chill一chill,去左位于湾仔既PIZZA BAR。顾名思义,即系一间有得食PIZZA又有得饮酒既BAR。未入餐厅,已经被门口既霓虹光管招牌吸引,而入到去装潢充满怀旧风味,好有七八十年代既感觉。😆我地今次就叫左两款食物: 菲律宾猪手同埋莎乐美薄饼;仲叫左两杯野饮:Fruit punch同埋Pussy foot。先讲莎乐美pizza($117 regular size),pizza有分三个size:mini、regular同family size。我地两个人叫regular觉得啱啱好。材料就有莎乐美肠同埋芝士,同传统意大利薄饼有啲分别。呢个薄饼系薄批,而且系做到好似脆饼,咬落去好似薯片咁。如果唔钟意意大利薄饼果只烟靭感,呢度既薄饼一定唔会令你地失望!虽然系regular size,但莎乐美肠同芝士既份量一d都唔会少,咬落去啖啖都充斥著芝士同咸香既肠味,依家谂起都不自觉回味紧🤤同埋食薄饼最紧要一出炉即刻食,呢度既薄饼正正做到呢点👍🏻即叫、即整、即焗,我地食之前影左几张相,但咬落去pizza仲系好热,真系新鲜滚热辣🤗之后要讲既系菲律宾猪手($123)。平时德国猪手听得多

我地今次就叫左两款食物: 菲律宾猪手同埋莎乐美薄饼;

莎乐美薄饼

之后要讲既系菲律宾猪手($123)。
平时德国猪手听得多,菲律宾猪手真系第一次听🤣
同平时德国猪手有少少唔同,店员好细心会将猪手起哂肉,同时猪皮都会帮你切开😍
猪皮炸得好干爽同脆,质感同平时食乳猪既猪皮相似,真系好过瘾😝肉质亦都好嫩。

呢度猪手同德国猪手最唔同既系佢地会配一个菲律宾风味既酱,点左佢地独特既酱汁,更加突出猪手既咸香味👍🏻 真系好岩作为下酒小食~
菲律宾猪手

至于饮品方面,Fruit punch($39)甜甜地,Pussy foot($39)就有好清新既柠檬味,中和薄饼同猪手既味道就最适合不过~好似我咁唔太饮得酒既都可以试下😆

总括黎讲,作为90后既我地好难得系香港揾到一间咁有怀旧feel既餐厅。
而呢种怀旧感唔系就咁放几件复古野就系,而系由门口招牌直到店入面装潢摆设都一致地营造出复古感。
价钱以酒吧黎讲唔算贵,食物都好有质素同特色👍🏻
如果钟意有香港七、八十年代特色又想打下卡chill下既,一定要黎pizza bar😚
莎乐美薄饼
菲律宾猪手