2023-06-05
岁月催人,我由大学毕业已经有好多年,我亦因此无再去过又一城。虽然时间⏳不断流逝,好多喺又一城嘅餐厅亦转咗手,但唯一不变嘅系,呢间由20多年前已经喺商场屹立不倒嘅《皇后饭店》👑香港🇭🇰有唔少老字号嘅西式扒房,但唯独是《皇后饭店》嘅装修依然好中西夹杂,环境亦都相对干净,美轮美奂。一入到去,彷佛去返旧时嘅香港。今日我就同以前嘅大学同学光顾《皇后饭店》,喺呢个有历史嘅餐厅缅怀大学时期嘅美好回忆😊《皇后饭店》嘅晚餐menu选择非常多,由铁板鸡扒、龙虾、安格斯牛扒到比目鱼柳不等。而前菜方面,亦有沙律🥗、田螺、青口。不论你系咪肉食爱好者,呢度总有一款食物适合你。我哋就拣咗沙律、青口作为前菜;鹅肝牛柳,同埋串烧黑毛猪柳作为主菜,主菜嘅质素属中上水平,特别一提嘅系,d肉煎得好够香口,好有港式俄菜嘅味道。我哋喺度渡过咗一个充满回忆嘅晚上🌃。我哋就好似《皇后饭店》咁,虽然岁月催人,但不变嘅系𠮶份历史、𠮶份回忆。