2022-10-21
九龙城同捞同煲价钱💲: $198/ $288/ $136/ $58/ $58/ $98/ $78好味程度😋: 3.7/5服务🍴: 4/5环境🗾: 3.7/5性价比🥢: 3.3/5回头率😚: 3.3/5-天气凉又系时候去打边炉!越大越食唔到任食之后,都会拣啲散叫的餐厅食,宁愿食得有质素啲🤭 今次呢间系铜锣湾鹅颈桥楼上,地理位置方便,上到去就系老香港style,听住旧歌有霓虹灯,阶砖地板都几怀旧。店员超级殷勤,系咁行埋来话加汤/帮我地pid油🙈-✅冬甫美人锅。呢个汤都几推介,入面有鸡、虫草花、花胶、冬瓜、桃胶、娃娃菜等,食呢啲𩠌都会饱咁🤣 一上枱店员会叫饮啖头啖汤先,真系几够味,鸡味好出,好香,再配埋啲蔬菜索到入晒味🤓 不过啲鸡件记得快啲食晒,如果唔系好快就会好鞋🙈 饮落去嘴唇有小小黏住,加埋桃胶,好滋润🤩 就咁饮都好适合!-🆗本地手切牛肉(细)。2-3人都绝对够的size。师傅真系order之后先切,所以上枱都要啲时间。片片都切得好薄,色泽红润,新鲜。入口肉味唔肥腻,相反系肉味浓郁,比较瘦的,中间有d或者仲会好似封门柳咁有小小筋🫢 不过唯一唔好就系好细片,好快就缩,存在感比较低…-✅圣子
好味程度😋: 3.7/5
服务🍴: 4/5
环境🗾: 3.7/5
性价比🥢: 3.3/5
回头率😚: 3.3/5
✅圣子皇x2。size算中上,唔系king size。放落去十几秒已经熟。肉质鲜甜,口感爽弹,好中意海鲜的都可以嗌下😆
✅✅五香肉丁墨鱼丸。呢个好有惊喜😗 墨鱼丸本身已经做得好好,打到好弹牙有咬口,食到粒粒墨鱼同有墨鱼味☺️ 比较淡的墨鱼丸好match入面的五香肉丁‼️提出墨鱼丸的鲜味,又惹味左,同埋咸咸香香,咬到入心更juicy😋
🆗芝士牛丸。牛丸大粒弹牙,但肉汁唔多,唔系好浓牛味🤔 入面的芝士比较黏稠,几香浓既,但唔太特别🫣
✅蟹子虾滑。虾滑好足料,食到好多虾肉。滚起有弹性,满满的鲜虾味,唔错🥰
✅麻辣shakeshake炸鱼皮。新鲜炸起,好脆好松化😳 比个纸袋同味粉你,自己好似薯条咁shake shake。shake完之后多左阵味精味,几上瘾😂 比想像中辛辣,但都有麻香!
食完仲有甜品送!遮仔啫喱好怀旧😝 仲要系我最爱的青柠味+花奶,滑嘟嘟!另外仲有鲤鱼糖不甩,店员会将条鱼放落打完边炉的汤到浸3-4分钟,虽然感觉好奇怪,但旧糯米糍完全唔吸油,都唔会变得好咸。捞上来会帮你剪开再放落花生芝麻都碌下,软软糯糯咁🤤🤤
食到好饱的一餐!质素中上,但价钱有d贵,人均要~$500🫠 甜品环节有惊喜!同埋如果生日,餐厅会转生日歌,又会有游戏比寿星个个玩,气氛好好🥳