2022-07-01
今日同男朋友喺铜锣湾行完街之后谂住揾间火锅店一齐食个高质火锅,最后嚟咗呢间九龙城好有名嘅同火锅店。店舖嘅环境好有怀旧香港嘅感觉,好似去咗70年代咁样,都几有feel。我哋嗌咗胡椒猪肚鸡汤底,因为见系限定,唔系经常有得食就一于试吓。店员好快就上左汤底,鸡嘅份量好多,估唔到仲有好大旧猪骨、同埋腐竹猪肚,呢个价钱对于汤底嘅份量相比,真系算好抵!火锅配料方面选择都几丰富,仲有啲系自家制嘅手打丸、饺同埋小食。首先小食方面我哋就带咗个《老友鬼鬼》$68,系炸油条包着虾胶,好好味 炸得好脆,又唔会好油腻。配料方面嗌咗四宝丸、四宝饺、鳝片、黑柏叶、爆浆濑尿牛丸、芝士虾丸同埋双蚌,全部都好高质!食完火锅之后,餐厅仲好好送咗甜品俾我哋,系啫喱同埋好特别嘅糖不甩。放喺汤底入面煮熟之后再捞埋花生碎,出到嚟又咸又甜,本身以为会奇怪但系估唔到好好味,糖不甩好软熟!