2021-03-05 1163 浏览
嚟到旅程最后一日,我哋好早就起咗身,收拾好 #行李,预备中午搭船出 #中环。#朋友仔 本来 好想去食 #蚝仔粥,可惜时间太早,去到餐厅门口,人哋都未开始营业,仲喺度执紧货咋😅 唯有转阵。记得细细个爸爸曾经同我去过码头附近嘅 #金冠大酒楼 食 #点心,机缘巧合,就齐齐入去怀旧吓。我哋搭lift去到2楼,地方的的式式,墙上竟然仲揾到一幅用 #金色龙凤 做装饰嘅红绒面墙,如果面前唔系坐满人,我一定埋去影张相啫😅 可能系地方太细,#点心姐姐 架 #战车 只可以停留喺同一个位置,大家想食啲咩... 咪自己行去攞啰🤤 作风够晒街坊、够晒贴地🤣 我哋都入乡随俗,拎住张 #点心卡 去揾嘢食,因为冇餐牌亦冇指示,只可以好似寻宝咁,揾自己想食嘅嘢。我哋最后拎咗 #虾饺、#烧卖、#鸭脚扎、#马拉糕... 虽然 #点心卖相 唔系好精美,不过胜在样样都热辣辣,尤其系个马拉糕,仲保存到儿时嘅风味,#片糖 嘅香味捞埋啲 #猪油,咬落去又香又软熟🤤 间唔中食吓啲怀旧食物,真系有另一番风味㗎😃

2021-02-28