2024-09-14 0 浏览
星期六去嘅一心諗住同家人喺長洲飲下茶呢間酒家最近碼頭但係呢間所謂酒家服務太差點心要自己由樓下攞上樓上叫碟頭飯要成半粒鐘至九個字都冇我哋好激氣所以要取消單,所以佢嘅品評係極差極
2023-01-10 1419 浏览
去長洲staycation, 一早起身就梗係去飲個早茶, 之前冇上網搵定去邊間, 約9:00 am由酒店行出黎見d 間好多人入去, 樓高四層, 要自己搵位, 上到2⃣️樓, 全滿, 上多一層, 同其他食寫搭枱先勉強搵到位.一坐低, 我囡指住d 點心車, 問我是什麼, 咗刻先醒起而家d 一代小朋友係香港其他酒樓見唔到, 介紹囡囡認識點心車, 再帶佢出去自己棟點心, 自己攞點心咭俾姨姨蓋印, 好興奮, 好開心, 滿有好奇.整體野食質素都唔錯, 用料足,所有點心都熱辣辣👍👍👍😍

整體野食質素都唔錯, 用料足,所有點心都熱辣辣👍👍👍😍
2022-12-03
等候时间
10 分钟 (堂食)
用餐时段
早餐
2022-08-30 924 浏览
長洲朋友介紹金冠大酒樓,夠晒老字號又多手工菜,難得遠行入到長洲就黎食個下午茶先😋下午茶有唔同既特價小菜及小食,當時大約三點,有啲已經售罄,我地就揀左兩款黎試下蓮藕餅同想像中有出入,好少蓮藕,好多粉,都幾煙韌既,熱辣辣煎到個面脆脆地點心質素就達標,叫左最基本既蝦餃,燒賣同鳳爪,蝦餃同燒賣都大大粒好足料同多汁,正🤤🤤🤤鳳爪正常份量同味道,亦唔會染到好紅下次再去都係叫返點心穩陣,或者可以試下晚市既撚手小菜😊

下次再去都係叫返點心穩陣,或者可以試下晚市既撚手小菜😊
2022-05-22 1157 浏览
住了一晚長洲之後,一早起來,食早餐是一個必定的節目。島上,茶餐廳有許多,找地方食早餐確實是半點也不用煩。但,說要找點特色同文青味的地方,一大清早就未必會開門了。那天,一早趕了兩個小朋友起床,我問他們有沒有興趣飲茶食點心,兩個都 Yeah 了之後,我們就決定來到島上最顯眼的酒樓《金冠大酒樓》飲早茶。這一間《金冠大酒樓》,樓高四層 (用餐的地方至少佔兩層)。在星期六的早上9:30 左右入到來,已經是要等位的啊。不設門外等位,我們就像舊時一樣,在一些似乎已經食飽的茶客旁,等位。等了15分鐘,終於有位了,果真是 "長洲賓客人數多"。開了點心卡後,我同阿仔就急不及待,去點心車找點心。對,是點心車,在香港,已經買少見少了。我常說要帶兒子去一些仍有推車仔點心的地方飲茶。但始終都係得個講字,沒想到,我們竟然在長洲遇見。茶樓不大,而且分兩層,有一兩次為了追點心,我要跑落一層去找。《金冠大酒樓》並不是什麼頂尖兒的酒樓,所以點心的品質同款式都是很街坊 style。而街坊 style的飲茶,最受大家歡迎的一定是燒賣同蝦餃。在點心車拿到的燒賣同蝦餃,都是大大件的,而大件夾抵食就是人人都喜歡的口號。再加上味道算是

《金冠大酒樓》並不是什麼頂尖兒的酒樓,所以點心的品質同款式都是很街坊 style。而街坊 style的飲茶,最受大家歡迎的一定是燒賣同蝦餃。在點心車拿到的燒賣同蝦餃,都是大大件的,而大件夾抵食就是人人都喜歡的口號。再加上味道算是不錯,大家都很滿意。
另一個飲茶必叫的點心,就是鳳爪了。豉汁鳳爪,又腍又香又入味。少少的辣感,香軟鬆化的皮。味道更是滲到入骨內。我一個人食晒一籠。
很可惜,找極也找不到素食的咸點。啱太太食的,就只有甜的東西,而其中的一樣就是馬拉糕。色水好深的馬拉糕,應該是用上了黑片糖去製作,夠甜,而且甜得很溫和,拿到了邊角位的一件,味道更是濃郁。
另一個甜點,是已經很少見的沙翁。向來,我都覺得沙翁同冬甩是大同的東西。中式的特別在口感較為鬆化,而且最外的一層是脆脆的。食用是再加上了許多的砂糖,甜美可口。
黑色的芝麻卷啊,是我同太太都久違了的菲林卷啊。見到此物,大家都忍不住,一定要叫一份才開心。味道的確是小時候的味道,但也許酒樓的師父失手了,芝麻卷顯得有點立癡癡,夾起來的感覺就有少少不爽。
最後添置的一個點心就是雞蛋煎年糕。是兒子走去煎點的點心車自行叫的。年糕沾上雞蛋汁去煎,不會癡埋一舊舊,而且吃起來既脆、既甜又有蛋香。後來才知道,原來煎糕個車仔係由樓面經理負責的。
有懷舊的感覺,也有街坊的感覺,再加上食物的表現不俗。長洲 Staycation 完的一個早上,等下位飲茶食點心係一件樂事啊。再者,晚上若果在街市買了海鮮,在這酒樓加工,應該也會價錢合理的。
$50 (早餐)
2021-07-12 1256 浏览
這間懷舊酒樓位於長洲,在碼頭附近,沒有Booking,你要攞位就要係差不多食完的客,後面等,沒有畫紙order食物,,有特定位置放置了很多蒸籠點心,或者有時阿姐會推車仔賣點心,在香港這裏酒樓已經好少見,店員都好有禮貌。今次好好彩一上到去就有人埋單走了,不用等位就有位坐😃,仲要價錢唔貴抵食➡️燒賣足料燒賣大大粒,好味➡️鳳爪排骨穩陣冇嘢挑剔➡️煎魚餅這個煎魚餅真的不得了,魚肉入味,煎得好靚👍🏻推介大家食😋➡️鴨腳扎現在已經很少見到這個鴨腳扎👍🏻大家都要食,這是懷舊的味道搵
➡️燒賣
足料燒賣大大粒,好味

➡️鳳爪排骨
穩陣冇嘢挑剔

➡️煎魚餅
這個煎魚餅真的不得了,魚肉入味,煎得好靚👍🏻推介大家食😋

➡️鴨腳扎
現在已經很少見到這個鴨腳扎👍🏻大家都要食,這是懷舊的味道
2021-03-05 1161 浏览
嚟到旅程最後一日,我哋好早就起咗身,收拾好 #行李,預備中午搭船出 #中環。#朋友仔 本來 好想去食 #蠔仔粥,可惜時間太早,去到餐廳門口,人哋都未開始營業,仲喺度執緊貨咋😅 唯有轉陣。記得細細個爸爸曾經同我去過碼頭附近嘅 #金冠大酒樓 食 #點心,機緣巧合,就齊齊入去懷舊吓。我哋搭lift去到2樓,地方的的式式,牆上竟然仲搵到一幅用 #金色龍鳳 做裝飾嘅紅絨面牆,如果面前唔系坐滿人,我一定埋去影張相啫😅 可能系地方太細,#點心姐姐 架 #戰車 只可以停留喺同一個位置,大家想食啲咩... 咪自己行去攞囉🤤 作風夠曬街坊、夠曬貼地🤣 我哋都入鄉隨俗,拎住張 #點心卡 去搵嘢食,因為冇餐牌亦冇指示,只可以好似尋寶咁,搵自己想食嘅嘢。我哋最後拎咗 #蝦餃、#燒賣、#鴨腳扎、#馬拉糕... 雖然 #點心賣相 唔係好精美,不過勝在樣樣都熱辣辣,尤其系個馬拉糕,仲保存到兒時嘅風味,#片糖 嘅香味撈埋啲 #豬油,咬落去又香又軟熟🤤 間唔中食吓啲懷舊食物,真係有另一番風味㗎😃

2021-02-28
2019-07-01 1643 浏览
長洲公幹之旅進入尾聲,本局長是日特地設宴慰勞局中兄弟,慶賀工作進度良好。乳豬拼盤,乳豬較好吃,叉燒較「鞋」。西蘭花帶子桂花蚌用料豐富,西蘭花菜味濃,海鮮爽滑。北菇扒鴨掌,味道頗濃,正常水準。乳鴿蝦片香脆,鴿肉不過不失。生炒骨炒得香脆,肉質鮮嫩,不俗。冬瓜盅內有蝦肉、蟹肉等,味道清甜好喝。蛋白金栗炒飯非常好食,飯粒粒分明,以栗米粒、提子乾等炒成,雖無一粒肉,但依然好食,屬本局長推介之選。壽桃軟熟好吃,馬拉糕香甜美味。大菜糕正常水準。總括而言,是晚食物水準不俗,局中兄弟大快朵頤,盡興而歸。

乳豬拼盤,乳豬較好吃,叉燒較「鞋」。

西蘭花帶子桂花蚌用料豐富,西蘭花菜味濃,海鮮爽滑。

北菇扒鴨掌,味道頗濃,正常水準。

乳鴿蝦片香脆,鴿肉不過不失。

生炒骨炒得香脆,肉質鮮嫩,不俗。

冬瓜盅內有蝦肉、蟹肉等,味道清甜好喝。

壽桃軟熟好吃,馬拉糕香甜美味。

大菜糕正常水準。

總括而言,是晚食物水準不俗,局中兄弟大快朵頤,盡興而歸。
2019-06-06 1026 浏览
點心選擇少,小小貴,又唔好食,覺得中伏,街邊小店點心仲好食。 蘿蔔糕無蘿蔔勁多粉,係完全食唔到有蘿蔔,真係未食過咁難食嘅蘿蔔糕,蝦腸啲蝦唔新鮮。佢啲點心真係勁少,之後出去想再睇下有冇新出嘅點心,服務員態度甚差,好似唔想我哋再睇嘢食咁,因為點心係出去自取,我哋睇下有咩食,出到去服務員話:你哋想點?做咩?(・へ・)我心諗,出嚟拎嘢食囉。我哋食咗小小就忍唔住走咗。所以人均消費唔高,但我哋食嘅點心都真係好少。點心選擇少於十樣,咁嘅食物質素,真心唔抵食。好難食,好難食,好難食。
服務員話:你哋想點?做咩?(・へ・)
我心諗,出嚟拎嘢食囉。

點心選擇少於十樣,咁嘅食物質素,真心唔抵食。
好難食,好難食,好難食。
2019-06-06
我們七個人,食到又飽又開心,又有湯、鱔、點心、甜品,一共都係$610,最重要係食物質同量都好,服務態度又好,咪以為舊式酒樓服務唔得,侍應都唔知幾主動積極友善,讚。😊😊全日套餐 $320,包一煲湯、燒味兩款、兩款點心、兩個餸、甜品。我們再另再加兩個餸。白飯 $13, 茶錢每位$5。老火湯 葛湯 正👍😋唔覺有味精,原來在座七人中大部分人都中意葛湯,有埋湯渣食,正。燒鵝燒肉啖啖肉,唔肥,皮就唔係卜卜脆嗰種。椒鹽焗蒜香骨 ($108 單點) 😋👍呢個合我口味,我個人喜歡他們用有少少肥的,香口啲,並非全瘦排骨,好容易會太乾,焗得唔會太乾。雲腿扒津白 ($98 單點) 🆗雲腿和津白比一般上海餐館量較多,菜則較大條,無咁幼嫩同細塊,同時又不是老,可以的。雲腿唔錯。點心蝦餃😋本不抱期望,以為平酒樓蝦餃唔會高水準,會少蝦多肥肉淋皮,結果全部無呢啲缺點,完全意外驚喜,比好多酒樓好,無乜肥肉,多蝦肉。讚。😊豉汁蒸大鱔 $128 👍😋好抵食,抵過自己買回家煮,量足之外,夠新鮮,$128去街市買都要睇下邊個街市,未必買到咁多,又嫩又新鮮,極推介。金銀蛋浸菠菜 ($88 單點)夠多鹹蛋白同鹹蛋黃,皮蛋相對比鹹蛋少

白飯 $13, 茶錢每位$5。

老火湯 葛湯 正👍😋

套餐之燒味兩款
燒鵝燒肉
啖啖肉,唔肥,皮就唔係卜卜脆嗰種。

椒鹽焗蒜香骨

點心蝦餃😋

豉汁蒸大鱔 ​
豉汁蒸大鱔 $128 👍😋

金銀蛋浸菠菜 ​
金銀蛋浸菠菜 ($88 單點)
夠多鹹蛋白同鹹蛋黃,皮蛋相對比鹹蛋少,整碟菜味道好,不會太鹹。😊

甜品大菜糕
套餐仲有甜品,大菜糕配花奶,好在不太甜😊😊

2019-02-19
椒鹽焗蒜香骨
蝦餃
豉汁蒸大鱔 ​
金銀蛋浸菠菜 ​
  • 豉汁蒸大鱔
  • 老火湯葛湯
2018-07-27 1035 浏览
大約19:00到左酒樓,親戚話呢間酒樓係最好食就去試下第一樣就叫左啫啫雞煲,一上菜就見到炸炸聲好吸引,果然一食落個汁好正。竟然仲有放望落似魚丸既懷舊葱頭,咁先夠正宗。 8/10 分唯一不足係豬潤唔夠新鮮。第二樣就叫左沙鍋魚頭煲,係我最鐘意食既魚雲,好乾身又脆口,無得輸。9/10親戚朋友話呢間酒樓既點心好值我推介。咁就叫左每款唔同既黎試下。質素普普通通。馬拉糕黑糖味重,好一般,可以不試。
大約19:00到左酒樓,親戚話呢間酒樓係最好食就去試下

唯一不足係豬潤唔夠新鮮。

馬拉糕黑糖味重,好一般,可以不試。
2018-07-26
等候时间
20 分钟 (堂食)
用餐时段
  • 啫啫雞煲
2018-05-01 976 浏览
有日本朋友遠道而來,所以特意帶朋友到長洲走走。因為朋友想試下香港嘅點心,所以就揀咗金冠大酒樓。我地一行人六大一小,抵達時間已經過咗飯市,所以並無太多食客,好快就已經有位添。*有Bb椅提供喔!*今次我地試咗好多不同款式嘅香港地道點心同兩款飯、麵。❤點心小評價❤👉🏻中規中矩之選👈🏻燒賣排骨馬蹄糕馬拉糕💞小推介💞👍蝦餃: 味道平平,勝在夠皮薄,餡內有少少胡椒粉味👍鳳爪:原隻鳳爪上碟,而家已經好少見,味道算不錯👍煎魚餅:皮脆內軟,唔腥之餘亦有蔥香,但要❌小心魚骨喔!👍乾蒸牛肉賣: 少見嘅點心之一,不妨試試😣牛栢葉就真係相對稍遜,味道同賣相亦不吸引。除咗點心亦點選咗一個飯同一個粉河介紹俾日本朋友。💞乾炒牛河:夠鑊氣,而且香口,味道適中。💞鴛鴦炒飯:一飯兩味。蕃茄汁味道有小時候嘅感覺。整體之言都算唔錯,唯獨無緣一試咖哩魷魚。。。可惜。
冠大酒樓

*有Bb椅提供喔!*

今次我地試咗好多不同款式嘅香港地道點心同兩款飯、麵。

❤點心小評價❤
👉🏻中規中矩之選👈🏻
燒賣
排骨
馬蹄糕
馬拉糕

💞小推介💞
👍蝦餃: 味道平平,勝在夠皮薄,餡內有少少胡椒粉味
👍鳳爪:原隻鳳爪上碟,而家已經好少見,味道算不錯
👍煎魚餅:皮脆內軟,唔腥之餘亦有蔥香,但要❌小心魚骨喔!
👍乾蒸牛肉賣: 少見嘅點心之一,不妨試試

😣牛栢葉就真係相對稍遜,味道同賣相亦不吸引。

除咗點心亦點選咗一個飯同一個粉河介紹俾日本朋友。
💞乾炒牛河:夠鑊氣,而且香口,味道適中。
💞鴛鴦炒飯:一飯兩味。蕃茄汁味道有小時候嘅感覺。

整體之言都算唔錯,唯獨無緣一試咖哩魷魚。。。可惜。

燒賣
蝦蛟
鴛鴦炒飯
乾炒牛河
2018-02-13 679 浏览
道教八仙的 「鐵拐李」 寶誕,又咁啱係 「張保仔」 建功紀念日,我就去長洲親下熱鬧。去到長洲食乜好,唔使問阿貴梗係食海鮮啦,開港都有話靠山食山,靠水食水嘛。唔通學啲花仔花妹咁樣,入到長洲去cafe,又食糯米糍咩,啲花靚仔花靚妹先會做呢啲嘢,我哋呢啲60後嘅傳統人梗係食海鮮啦。總有人會問道究竟長洲邊間海鮮酒家好食,計我話其實間間水準都唔錯,食海鮮只要啲海鮮新鮮就一定好食, 而且嗰度啲廚師個個都煮慣海鮮,唔會差得去邊嘅。等我講下果日食咗啲乜避風塘瀨尿蝦, 係斷兩計而且一啲都唔平,但係就好新鮮,炸到外脆內軟,好鮮味又好惹味。白灼蝦, 都係斷兩去計,白灼蝦原汁原味超級鮮味,點少少辣椒豉油食,正到冇朋友。上湯浸青菜,簡簡單單,叫做有啲蔬菜食下,咁樣囉。豉椒炒蜆,勁夠鑊氣,隻隻蜆都冇沙,炒得好正好好味,唔係市區嗰啲大排檔或者酒家可以比,呢啲先係小島應該有嘅嘢。所以話呢,去長洲一定要食海鮮。
等我講下果日食咗啲乜

上湯浸青菜,簡簡單單,叫做有啲蔬菜食下,咁樣囉。

所以話呢,去長洲一定要食海鮮。
2017-10-21 751 浏览
這間酒樓在長洲,也是第一次來,有三層,好大呀,2點幾已經幾乎冇點心食,都好多食客的,點心全部放係出面自己取,不過已經得番好少選擇。馬拉糕都算軟身的,唔太甜,都ok呀!燒賣也是幾好食的,有杞子的,又有蝦的,唔算好肥的。鴨腳扎都正常,入面有芋頭,肉,腐皮都淋身,味道ok的。三色糕,眉豆,紅豆,鷹嘴豆,好多豆,成件也是豆,好豐富口感,好味呀欖菜炒飯,也幾大碟,乾身,料也多的,雞蛋,欖菜,肉碎,菜粒,好味道。

馬拉糕都算軟身的,唔太甜,都ok呀!

燒賣也是幾好食的,有杞子的,又有蝦的,唔算好肥的。

鴨腳扎都正常,入面有芋頭,肉,腐皮都淋身,味道ok的。

2017-10-08
2017-10-05 583 浏览
長假期同一班朋友到長洲玩兩日,食吓海鮮。一直抱住預左做水魚比人鋸。點知有朋友介紹,呢間餐廳三層酒家好有驚喜。環境衛生就一般,服務還可接受。但食物做得好,價錢好公道。值得推薦。
2016-11-22 1155 浏览
同一班嘩鬼趁派成績表,閒日殺入長洲,基本上都係食食食!(4大3少)人多食嘢真係好正!乜都可以試!到埗大家都肚餓!呢間舊式茶樓係同學仔媽咪介紹,好近碼頭!門口放咗好多大竹籠,蒸緊點心同蒸飯!仲有茶粿!入內店員叫我哋上樓上!裝修比較簡陋,小廚格局!桌布都比較隨意,餐具一定要洗一次,再攞點心卡落樓下攞食物!因為要留肚食其他嘢!所以只揀幾款,要托住托盤上落樓梯都幾斜幾辛苦!鹹蛋肉餅飯:鹹蛋鹹香,厚肉餅唔嚡,飯粒先係主角,粒粒鬆軟分明!配埋甜豉油好味!鳳爪排骨飯:鳳爪入味,骨肉易分離,排骨比較肥,所以唔嚡!米飯好味!冬菇滑雞蒸飯:冬菇淋身入味,雞肉滑有肉汁唔嚡!好味!薑蔥牛柏葉:好大份量!足料!牛柏葉有咬口,薑蔥味入味!燒賣:賣相比較粗糙,豬肉為主,有肉汁唔嚡!皮薄好味!蝦餃:賣相唔討好,啲皮係灰色半透明,餡料足料,蝦肉荀都爽口!雞札:無食!食物都係舊式竹籠蒸,雖然地方比較殘舊,可以話係風味!其實上咗上層都無乜店員理,自助招呼自己!最後攞點心卡落樓下比錢!分開價錢唔知,只知總共$174舊式茶樓飲茶
冬菇滑雞蒸飯:冬菇淋身入味,雞肉滑有肉汁唔嚡!好味!
薑蔥牛柏葉:好大份量!足料!牛柏葉有咬口,薑蔥味入味!
燒賣:賣相比較粗糙,豬肉為主,有肉汁唔嚡!皮薄好味!
雞札:無食!

分開價錢唔知,只知總共$174