餐厅: 興發麵家
资讯:

2022-09-07 937 浏览
长沙湾老舖,怀旧味浓。呢间老字号最出名就系炸猪扒同通菜。叫咗炸猪扒担担米线,腐乳通菜,其实仲有叫到冻柠茶。好快就上晒所有嘢,be honest,唔系怀唔怀旧嘅问题,啲食物嘅样我真系觉得未必会好食。首先炸猪扒感觉上系干身,果然,食落系薄身、柴同干,我唔明白点解佢系最出名嘅食物,我食到一半就放弃咗啦。另外,担担米线唔系我expect嘅担担,佢只系一pat花生酱嘅物体放咗落个清汤度,有啲都系街坊价食上海面食嘅舖头仔都唔会咁样整个担担汤底,老实讲系好失望嘅,味道当然系唔好食,个汤同个酱都沟唔埋,成口浆住咁。腐乳甜甜地咁,不过我觉得唔知系咪成本问题沟左糖水,你见个浆都好稀下,有人会觉得佢系特别调制,呢样见仁见智。我个杯冻柠茶最后无黎到,亦无追过佢,因为啲野唔好食,都唔想再追啦,我好respect小店,但我觉得真系唔好食,唔系我杯茶,就唔饮佢杯茶啦。
长沙湾老舖,怀旧味浓。