2020-12-02
香港地方吋金尺土就系人都知嫁啦, 咁如果响购物区想揾张凳坐下应该都算系难过登天嘅事情黎嘅, 咁本人同女友响旺角行街行得耐, 大家都唔系特别肚饿想食野, 不过又想揾个地方坐下, 经过就见到间争鲜有空位, 咁争鲜出名抵食夹大件就系人都知嫁啦, 最好就系冇最低消费, 所以就去坐番三两个字, 食件寿司饮啖茶休息下啦争鲜嘅茶包, 茶味唔差嘅, 起码本人用两包都好融好够味三文鱼寿司, 呢度嘅三文鱼色水比寿司郎嘅鲜红色一点, 寿司郎果d 好似用滚水滚渌过一次咁带白, 呢度系视觉上正常得多, 口感就鱼生软棉饭就刚好, 因为回转关系, 饭微硬系正常嘅, 不过可惜了三文鱼, 整体味道系鲜甜嘅三文鱼刺身, 除非唔想食饭, 否则我会建议叫番寿司比较好, 虽然刺身切得比较厚身, 但又较窄, 好似一粒粒多过一片片, 有时如果有筋位就会好影响口感, 但三文鱼质素都系有保证嘅芝士虾寿司, 因为回转关系所以冻哂, 芝士冇太多咸香味, 虾系新鲜冇梅, 口感系爽嘅, 但味道欠奉, 不太建议呢只萤光鱿鱼军舰, 我都唔知佢地叫咩名, 不过系切丝嘅鱿鱼肉混埋黄色嘅籽, 两样口感都系好爽好凉, 鱿鱼冇滑潺潺嘅感觉, 紫菜不太干身所
争鲜嘅茶包, 茶味唔差嘅, 起码本人用两包都好融好够味
三文鱼 寿司, 呢度嘅三文鱼色水比寿司郎嘅鲜红色一点, 寿司郎果d 好似用滚水滚渌过一次咁带白, 呢度系视觉上正常得多, 口感就鱼生软棉饭就刚好, 因为回转关系, 饭微硬系正常嘅, 不过可惜了三文鱼, 整体味道系鲜甜嘅
三文鱼 刺身, 除非唔想食饭, 否则我会建议叫番寿司比较好, 虽然刺身切得比较厚身, 但又较窄, 好似一粒粒多过一片片, 有时如果有筋位就会好影响口感, 但三文鱼质素都系有保证嘅
芝士虾 寿司, 因为回转关系所以冻哂, 芝士冇太多咸香味, 虾系新鲜冇梅, 口感系爽嘅, 但味道欠奉, 不太建议呢只
萤光鱿鱼军舰, 我都唔知佢地叫咩名, 不过系切丝嘅鱿鱼肉混埋黄色嘅籽, 两样口感都系好爽好凉, 鱿鱼冇滑潺潺嘅感觉, 紫菜不太干身所以稍为影响口感, 比起酱混八爪鱼之类, 呢个寿司更值得推荐
蟹籽军舰, 紫菜唔干身, 都系呢度嘅主要问题, 不过呢度嘅蟹籽咸鲜味比寿司郎嘅更重, 都几好食嘅
如意 寿司, 我估系呢度创作嘅组合, 两件腐皮寿司分别加上中华沙律同埋龙虾沙律, 味道唔算特别, 系平日日式餐厅伴菜碟嘅质素, 但腐皮寿司甜甜地又大件好抵食
最后坐左15分钟, 埋单63蚊, 休息完再去行下先😁😁