2023-10-06
🐽黎自北海道既成吉思汗烤羊系香港真系第一次见🤩铁板系依照成吉思汗顶帽型设计出嚟!三角形既铁板可以令顶顶既烤肉汁流向底部既洋葱到🧅洋葱索左肉既肉汁会更加香😛酱汁用左鲣鱼汤底再加蒜辣,不过我觉得啲羊肉唔洗点就咁食已经几够味😌全程店员会帮手烧,食得好舒服😙老板同我地分享开店前同大厨去左5日北海道,试足20间烤羊店先捉到自己间店既羊肉味道定位😳真系好有心思!。👅羊颈柳($158)肥瘦均匀,肉质好软嫩👍🏻唔单止零膻味,完全唔似食紧羊肉咁🤩平时唔食羊既人都应该食到~。👅羊上肩排($178)老板同店员都一致话系favourite😎呢个系黎自澳洲近膊头位既肩排,因为条骨长会难烧,所以大厨刀功好好地起左肉🤪又系烧到7成熟中间呈粉色就岩岩好!肉质好松软😝好有肉汁!食完成餐我都系最中意呢个部位😙。👅羊架($98/件)黎自威尔斯羊架近肋骨位🤓又系无乜羊膻味!食到羊肉扎实既质感,唔会好嚡口👌🏻但因为其他部位更出色,所以呢个相对普通啲🙃。👅特上羊梅头肉($208)特上既羊黎自西班牙伊比利亚😌成餐最正系上肩排同呢个梅头肉!梅头肉出面比较少有,带筋位口感有层次,而且几有油香🤤。👅特上羊西冷($248)呢个比较贵,得4
。
👅羊颈柳($158)
。
👅羊上肩排($178)
。
👅羊架($98/件)
。
👅特上羊梅头肉($208)
。
👅特上羊西冷($248)
呢个比较贵,得4块而且都薄身🫢几有肉香,不过个调味重手咸左少少🤔试梅头肉就ok,呢个可以唔洗特别试😶
。
👅羊蹄山羊肉汤($118)
呢个汤系限量,用左黑山羊煲20个钟以上😮个汤好清甜,但点羊既肉香味,似食紧清汤腩咁😋
。
👅羊蹄山羊肉咖喱饭($168)
呢个羊咖喱系必食❗️似印度咖喱而香料味唔会过重👌🏻入面有好多羊肉丝,好岩捞饭食😛重点系会比埋个墨西哥世界第7辣既辣椒粉你🌶️先𢳂超级超级少量试下自己受唔受到先,老板话唔讲得笑嫁坚辣嫁🤣我接受到total半小羹,只羹系劲细只搅咖啡个种size🤭加左辣真系香口好多翻唔到转头!