2018-01-10
天气忽然转冷, 又系食蛇羹既好时机, 一向食开呢间, 买完花就好自然行过去店内坐门客就唔在讲, 门口左右出现两边队 (等位/外卖), 好彩唔驶等好耐就有得坐低食见到有A/B套餐, 分别再于加多$30就可以有大蛇羹, 谂住2人分享, 一于叫个B啦为免食物变冻, 会先上蛇羹, 枱上有柠檬叶及我最爱既薄脆, 自由加配讲返碗蛇羹先, 材料有蛇肉, 都几大块, 唔怕食唔到, 爽口木耳丝, 肉丝及姜丝! 入口够晒热, 加埋薄脆食增加口感, 汤底调教味道适中, LIKE呀!食到一半, 送埋碗腊味糯米饭, 包腊肠及润肠一条, 各切开2件, 仲有脆花生! 钟意呢度嘅腊味唔会切到好碎, 由于我唔"好"腊味, 所以唔驶再花时间"挑"返出黎, 直接比友人享用! 糯米饭软硬度比起之前食既略为软左D, 自己比较喜欢硬身有嚼口嘅, 不过总括黎讲都系好味嘅!食到尾声可以叫阿姐"起"埋碗细蛇汤, 上枱未饮时已闻到好浓郁药材味, 源自杞子, 圆肉, 党参等! 热辣辣饮一口, 暖热直达肠胃, 饮完面色都红润左, 呜呀.............!!呢个套餐真系不得了, 食到暖笠笠行出门口离开都唔觉冻, 坚呀