2020-02-12
终于有时间写返个食评,其实系12 月尾黎补返庆祝圣诞节,盲中中黎试依间三和叙。其实omakase 一向都中意食,不过食亲都知唔平所以拣得好小心。当然都中过伏,今次因为冇plan 嘅,咁啱去开九龙城又懒得出去第到,又咁啱有位 (之前有次经过系冇位),咁就入左去。其实外观都几吸精,喺依个地段有间咁嘅日本餐厅真系好难得。三和叙有三层,地下系炉端烧,二楼系铁板烧,三楼就系omakase, 再上面2层就系VIP 房,大约坐8-12人,min charge 约10000左右。其实好抵,如果6-8个人,点都食到10000啦,自己有个private area 真系唔错。我地其实拣左menu 成15分钟,因为决定唔到食咩,最后男朋友因为知我钟意omakase, 所以我地就去左三楼,其实如果想食其他野亦都可以送上三楼。不过我地今次就主打食sushi. Staff 嘅服务真系好friendly, 而且唔会令你有好拘谨嘅感觉,我觉得依点好重要,因为我好怕d好over嘅service, 我会觉得好唔自在。我地拣坐寿司bar, 可以一边睇一边食仲可以同师父倾计。。因为事隔左两个月先写个食评,对有d寿司印象系有少少
我地拣坐寿司bar, 可以一边睇一边食仲可以同师父倾计。。因为事隔左两个月先写个食评,对有d寿司印象系有少少模糊,不过当晚嘅体验依然好记忆犹新,因为试过唔少omakase, 依间食材同价钱可以话成正比,但系Service 仲有同客人嘅交流真系俾满分。我地拣左个约$1500嘅omakase, 但其实都有超过9件寿司同埋多过10样嘅煮物同刺身。食材都系好新鲜(因为我同男友都系玻璃肚,少少唔新鲜/唔干净 我地都会2个钟内肚痛)虽然唔算系最高级嘅食材,但绝对对得住$1500嘅价格。我地由7点食到10点,最后个蚬汤真系好鲜甜又可以清下味蕾,男朋友食量比较大最后仲encore 左件大拖罗同埋加左客和牛炒饭。我地都嗌左2支sake 后尾仲同d 师父一齐倾计一齐饮,气氛好好食得好开心。已经谂好下次会试铁板烧。