2K
2010-03-18 47 浏览
16-3-2010第一次嚟觉得超好食 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1973971), 不过之后再嚟已觉得差了少少 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2028298), 点知今晚 (第 4 次) 再嚟, 离开时竟然皱晒眉头... 系佢水准飘忽? 还是愈来愈唔掂?主食叫了「单点」的吉列蚝, 及「单点」的冷乌冬:冷乌冬如常用木盒 serve, 不过好湿, 而且食落完全唔觉得烟韧, 配上唔够甜又唔够咸的面汁 (配套仲要系姜蓉及葱花, 无 wasabi 的? 唔太喜欢), 劲扫兴㖞. 吉列蚝炸得唔油腻, 咬落尚算酥脆, 但炸皮厚到呢 中间的蚝肉就少 / 细到阿妈都唔认得, 食唔到蚝味㖞 On the side 的梅子酱汁 (?) 可幸够酸香, 不过质地有点稀, 唔算好喜欢.朋友食吉列鸡扒盖饭 + 盒子荞麦面... 荞麦面同乌冬一样唔烟韧, 唔觉麦香, 不过配套就有 wasabi 及葱花, 比起乌
16-3-2010

主食叫了「单点」的吉列蚝, 及「单点」的冷乌冬:

吉列蚝炸得唔油腻, 咬落尚算酥脆, 但炸皮厚到呢
中间的蚝肉就少 / 细到阿妈都唔认得, 食唔到蚝味㖞

朋友食吉列鸡扒盖饭 + 盒子荞麦面... 荞麦面同乌冬一样唔烟韧, 唔觉麦香, 不过配套就有 wasabi 及葱花, 比起乌冬的我较喜欢呢个; 吉列鸡扒炸皮松化脆口唔油腻, 鸡肉就够嫩滑, 比我的吉列蚝好得多! 下面 d 饭就无米香又湿湿软软, 都几削, 食剩唔少.

甜品又叫了鸡蛋布丁配酱油风焦糖... 布丁蛋香轻轻的,「酱油风焦糖」亦几香甜, 不过完全被红豆抢晒风头, 真系
话虽如此, 其实成杯嘢最好食系 d 红豆, 粒粒肥大饱满, 又「沙」又香甜, 我觉得还不错, 唔喜欢红豆的朋友就唔收货了.

食物退步不少, 招呼就由第一次的「值得一赞」跌至第二次的「麻麻哋」, 再跌至今日的「不知所谓」-- 店员们十问九唔应, 态度带点寸及「唔想理你」, 而且唔知点解埋张单要埋咁耐, 都几气结.

每人丢低 $105, 离开时除咗 mung 及失望之外, 亦十分无奈, 估唔到佢成了「开饭热店」候选餐厅, 我反而要将佢从「心水餐厅」剔除!
不再推介盒子乌冬; 荞麦面亦唔好得几多
炸功 ok, 但蚝肉似有还无, 炸皮又厚到呢...
鸡扒 ok; 下面白饭却软弱无力又无喱米香
最好食其实系 d 红豆...
2010-03-16
不再推介盒子乌冬; 荞麦面亦唔好得几多
鸡扒 ok; 下面白饭却软弱无力又无喱米香
最好食其实系 d 红豆...
  • sorry
  • 推唔落手!