2017-05-05
搬入马鞍山已经一段时间,人人都话马鞍山系美食沙漠,其实又未至于既 .... 只系屋苑多,人多,令人觉得「无啖好食」。马鞍山既小店有好多,特式餐馆都有不少。今次终于黎到呢一间想去嘅其中一间餐厅 - 屋子生活。屋子生活位于乌溪沙一个新型私人屋苑,喺马铁溪沙站落车,就可以经过屋苑嘅天桥行到商场,极之方便!可能系入伙无几耐,喺餐厅门口嘅空地仲有好多地产经纪招揽生意。屋子生活就系位于地下其中铺位,亦都商场一眼就会见到。讲返今次餐厅嘅体验,我同老公仲有BB一齐嚟到呢间餐厅打算食午餐,可能时间仲早,两家人排紧队等位。有好多家长都有推BB车一齐喺度排队等位,我哋大概等左20分钟就可以入座。餐牌方面,以学生嘅练习簿为样式,很特别!可惜可能已经开业一段时间,餐牌已经变得溶溶烂烂。除咗餐牌上面嘅食物,旁边水吧位有几块黑板,写上别推介嘅食物。餐牌上面嘅餐单应该系铺头入面嘅人写上去,字体有待改善。其实食一餐嘅时间唔会好耐,但系会唔会去到一啲餐厅见到佢哋嘅餐牌上面写住限时,就会觉得好催逼咁 .... 亦都会反问铺头上餐嘅时间要几耐。呢一餐其实我哋需要嘅时间只系九个字就完成,但系睇到餐牌上面写住限时90分钟,就会觉
屋子生活就系位于地下其中铺位,亦都商场一眼就会见到。
其实食一餐嘅时间唔会好耐,但系会唔会去到一啲餐厅见到佢哋嘅餐牌上面写住限时,就会觉得好催逼咁 .... 亦都会反问铺头上餐嘅时间要几耐。呢一餐其实我哋需要嘅时间只系九个字就完成,但系睇到餐牌上面写住限时90分钟,就会觉得好逼迫。
老公点咗紧啲黑豚定食,上菜嘅时候感觉好精致,可能系因为佢啲餐具嘅关系。卖相有90分,食落嘅味道有70分,价钱方面就系60分。
我点左温泉玉子牛肉定食,卖商有60分,味道都有90分,价钱方面70分。
今次我哋带埋BB架车一齐嚟到呢间餐厅进食,可以枱之间嘅通道尚可,我哋架BB车都可以泊系枱嘅侧面,等BB可以一齐用餐。
总括来讲,周末休闲一家大细去嘅话,你间餐厅都可以值得推荐!