2016-03-29
喺航空大厦返左两年工,听过十几个同事讲「水月」呢个大名,每次唔系听到「好惊喜」「坚正」「一定要去」就系「性价比极高」呢类形容词....上网睇左好多食评后,我谂我真系要去一次。行过去信德街只需要3分钟路程,我试过两次walk in都无位,一条咁水静河飞嘅街都要订位?唔系卦?!好!今次我有订位,一定唔会走鸡啦。同朋友6个人,坐底选择左主菜及酒后开始享受晚餐。先黎3款前菜: 海胆吞拿鱼茸脆米饼海胆甘甜新鲜,整体表现系出色,绝对系一个好开始。 烟熏清酒高汤鲍鱼&矶海螺:矶海螺吉住好似食鱼蛋咁,慢慢细尝,越食越鲜甜好味。而鲍鱼就带米味香甜,里面嘅海苔吸哂d汤好味! 樱花虾龙吐珠:呢碟卖相绝系艺术品,唔舍得食!外层香脆,估唔到食到中间果层都系脆卜卜细鱼子,好吸引味觉! 之后系汤,鳕场蟹钳蟹肉豆羹: 每一啖都充满鲜蟹肉嘅味道,加埋只鲜蟹钳,口感味道完全系满分。 青柠泡泡:主菜前refresh味觉,卖相过引 主菜,北海道黑毛猪配八珍山渣汁:肉嘅质感比较实,唔似食开嘅西班牙黑毛猪细嫩,但肉味好香浓,我个人比较钟意呢种,入口好实在,有d炭烧味道咁,配埋个汁好正。 最后到甜
好!今次我有订位,一定唔会走鸡啦。
同朋友6个人,坐底选择左主菜及酒后开始享受晚餐。
先黎3款前菜:
海胆吞拿鱼茸脆米饼
海胆甘甜新鲜,整体表现系出色,绝对系一个好开始。
烟熏清酒高汤鲍鱼&矶海螺:
之后系汤,鳕场蟹钳蟹肉豆羹:
青柠泡泡:
主菜前refresh味觉,卖相过引
主菜,北海道黑毛猪配八珍山渣汁:
最后到甜品:D.I.Y.窝夫
最后原来系最无敌!完全系将整个晚饭带上高位,无谂过甜品可以做到咁出神入化。
餐后茶:薄荷茶
食完甜品通常系饮咖啡,原来饮薄荷茶都可以咁衬。
全晚大家激赞好开心,喺用餐节奏上好恰当,食物味道完美,系果种俾$688蚊食到相对价值嘅野,店员又热情有礼,好欣赏佢地逐样食物都介绍得好细腻。一定会再支持。