2018-11-17
黎到铜锣湾呢个美食城,紧系要食好西啦!系咩国菜都有既地方,我选择了韩国菜,感觉好似好正禁,早前见到bingo and cook 好似好惹味禁,禁岩系铜锣湾就试下啦!位于铜锣湾C出口对面既骆克駅既2楼,就禁系地下望上去都会见到bingo and cook 既 logo,位置非常便利,食完仲可以去周围行下街消化下先番屋企,爽一出 lift 就系 bingo and cook 职员系oppa 可以用英文沟通,唔怕沟通唔到喔! 每个座位隔离都会有餐具,有种简约感,好舒服,而且背景音乐系韩国歌,都几好feel餐牌系用报纸感觉所制成,别有用心的样子,当日就叫左个甜辣酱烤鸡、海鲜煎饼、韩式素菇火锅、奶昔,有肉有素均衡下饮食嘛甜辣酱烤鸡听闻系呢间既主打食物,所以都有期待,系嫩口、入味,但事实就唔系食落好似急冻鸡胸肉加啲酱汁,食之无味,弃之可惜,UM....如果呢份你主打,我都谂唔到其他好唔好食了,因为连主打都系禁既时候,其他只会更恐怖。急冻鸡胸肉,食落无味,系无骨既,讲到肉质系鞋口,甚至起渣既感觉,UM...讲到味道则只有酱汁既味道,而味道有啲似泰式辣酱,确系有啲失望加上$158+1 我预期唔系禁架
甜辣酱烤鸡
急冻鸡胸肉,食落无味,系无骨既,讲到肉质系鞋口,甚至起渣既感觉,UM...讲到味道则只有酱汁既味道,而味道有啲似泰式辣酱,确系有啲失望加上$158+1 我预期唔系禁架,好贵!相比起我系超市上买旧鸡胸加酱成本都唔洗$30,都可以同呢个差唔多味道了
海鲜煎饼
系韩国都出名食海鲜,都叫左样海鲜黎食。食物一黎到都几香禁,加上色彩缤纷,应该几好禁啦!就禁睇落有红椒、青椒、韭菜、鱿鱼、虾,可能我唔系好钟意食椒类,而呢个煎饼系好浓浓既椒味,同海鲜比例错哂,海鲜好似小猫一两旧禁,变成了配菜。睇相都睇得出海鲜份量太少,并唔系每块都有海鲜既存在,可能厨房整左个素煎饼啦!每块都系椒、椒同埋椒。而且,油腻感好重,好似用油浸熟禁,每食一口都替自己涂上润唇膏,真的唔值一试,价格$100,但交出呢个货色就不了
韩式素菇火锅
天气渐凉,食个火锅暖下个人先啦,食左禁多肉谂住食番啲素,个人感觉健康啲,就叫左韩式素菇火锅,黎到就舍自己中左伏,一大旧豆腐上面一旧酱,食完一定会劲口渴,菇有三款左右,鸡比菇、金菇、草菇,份量都唔多,加上熟左会缩少,煮滖左系好难揾番啲菇黎食,食落仲要感觉食紧味精禁,成件事好似错哂!
盖莓及士多啤利奶昔
不如叫「 乳酪」 会贴切啲!点解禁讲,因为呢杯野我饮唔到奶味,饮落似乳酪加冰打成既饮品,味道虽然唔差,但有种被欺骗既感觉
整体黎讲,我唔推荐呢间餐厅,价钱标得太贵,远低于个质素,虽则系OPPA打理店舖,都抵不到食物的劣质