2023-07-22 2922 浏览
原来有成两年没来帝京的花月庭食Buffet,难得齐人,又柴娃娃去高兴下。濶别两年,环境有些少唔同左,加了淡木色既设计带出日本风,系简约禅味的和风气质,小小改变已令成件事唔同晒。嘢食方面,生蚝依然是港人至爱的项目,自当也是这里的卖相。另外的冻海鲜除左蟹脚、冻虾等以外,今期更加插了冻濑尿虾,与及潮式冻蟹,在炎炎夏日吃到这些,是爽的。讲开海鲜,就继续讲落去。热食既如避风塘炒蟹、茄汁煎虾碌,以至焗龙虾,同埋焗蚝,均是值得品尝的款式。潮式卤水,好少系自助餐会见到,唔使系街头热辣辣打冷,安坐酒店吃的卤水鸭片、腩肉和百叶结都好入味。每四人惠顾,就会送迷你佛跳墙。有齐鲍鱼、海参、花胶、花菇及瑶柱等,够晒足料,喝得舒服,在自助餐食到佛跳墙,无话可说啦~既然将餐厅环境都走和风路线,自然会保留唔少日本食物,寿司刺身不在话下,面档中还有叉烧汤拉面,仲有关东煮等,不过在这个天气,我最想吃的都是冻面。帝京既鬼马蛋糕相信唔使我多介绍,总之系见到会哗哗声既出品。眼前既呢碗『烧鹅髀饭』,查实系热情果牛奶朱古力香蕉慕丝蛋糕,最顶瘾系佢烧鹅皮与肉中间的肥脂都模仿埋出嚟,细节位做到足,唔到你唔服。各式蛋糕、其他的甜品如西米布

各式蛋糕、其他的甜品如西米布甸、酥皮蛋挞、椰挞等就不多说。为健康饮食人士而设的纯素芝士蛋糕及纯素樱花水信玄饼,可见酒店系与时并进。
最后,系限时供应的甜点,巨型梳乎厘,记紧准时八点四十五分出去排队拎呀!