2019-05-08
酱油温泉蛋: 酱油为啫喱状,带柚子甘香,甜咸刚刚好,蛋香一流海老: 👍🏻无得输,炸粉够薄,唔似一般炸物咁炸粉同肉分开,非常香脆,虾非常鲜味,唔系梳打粉虾,爽、香、甜,配岩盐沙锥鱼、芦笋: 新鲜肉质薄而滑,芦笋够嫩,加上炸浆够薄,油唔系普通餐厅炸足一个月既油,而系有天妇罗香味目光鱼、粟米:粟米闻落去有烧烤味粟一烧风味,点少少岩盐酱将粟米甜味提出哂,粟米一啲都唔老唔痴牙; 目光鱼比头先既沙锥鱼更有鱼味,肉无咁散但依然嫩滑,好香紫苏叶海老、秋葵: 秋葵配天妇罗汁,𥚃面既汁液保持得好好,唔会干哂,咬一啖再点天妇罗汁等汁流入去秋葵; 紫苏叶配海老好香又够清,唔会盖过虾味,比起前几道既海老天妇罗又一滋味小蕃薯、舞茸:相比刚才几道天妇罗,我认为舞茸较淡,但菇味十足,咬落口感有趣,小蕃薯超甜,好好食,两个小小地咁平衡返几道咸炸物海鳗: 比起鳗鱼饭汁多过鱼食唔到真正既味道,我终于食到鳗鱼新鲜的味道。上面师傅配了葱花和七味粉,先闻一闻,非常香!不配盐都已经非常够味,系有韧度既鱼𫚭鱼三文鱼子帆立贝饭: 太好吃了!帆立贝一咬起即溶入口,无腥味,鲜味徘徊口中,𫚭鱼口感好得意,切得好薄,三文鱼子更加无得顶,粒粒均
𫚭鱼三文鱼子帆立贝饭: 太好吃了!帆立贝一咬起即溶入口,无腥味,鲜味徘徊口中,𫚭鱼口感好得意,切得好薄,三文鱼子更加无得顶,粒粒均匀又爆汁,配上醋饭唔太酸,米粒饱满,不需配豉油已经好好食,紫苏叶夹饭、三文鱼子和带子食简直如置身日本
面豉汤同其他餐厅不同是用了白面豉,饮起来不太咸亦有少少㶶既味,因为佢加左啲炒米,好香
静冈蜜瓜、秋田梨: 这才是真正的美味生果- 两种生果非常之甜,而唔会互相盖过对方,甜而不蜡喉,解渴又幸福