2015-10-03 345 浏览
今日中秋节, 走过上环, 想起大闸蟹既季节又来了, 虽然未算最当造时候, 不过见今日过节咁开心, 不如就同家人一齐食下大闸蟹啦. 永利威原来都几耐历史, 在舖头见到光绪年间的袓先画像, 本身系从事酒业的, 而家卖埋蟹, 呢度既蟹分别黎自阳澄湖同太湖.食大闸蟹时, 通常都会有花雕酒作为良伴, 呢度有唔同年份选择老板都几贴心, 系咭片背后写埋煮法, 唔使惊返到屋企唔记得好紧张, 小妹咁大个女第一次整大闸蟹似乎只蟹仲紧张过我.....我地买左支二十年花雕, 老板话系最醇, 饮落真系好好味, 味带甜, 入口香醇, 唔会有好浓烈既感觉, 我好钟意, 不过饮饮下唔觉唔觉都会几易醉架登登! 蒸好了! 其实都几容易丫! 小妹本身钟意食公多D, 贪D膏够CREAMY, 但呢个时候因为未当造, 所以乸D膏都未变硬, 仲系CREAMY, 而公D膏就未够多一打开, 哗, 好正! 金黄色的!一咬落去, 顿时有被溶化的感觉! 乜野脂肪卡路里都唔理啦! 真系好好味呀! 十月我会再接再厉! 等我呀!

老板都几贴心, 系咭片背后写埋煮法, 唔使惊返到屋企唔记得
好紧张, 小妹咁大个女第一次整大闸蟹
似乎只蟹仲紧张过我.....
一打开, 哗, 好正! 金黄色的!
2015-09-27
外卖自取