2017-02-28 4073 浏览
平时身于九龙既我甚少同男朋友去中上环地方食饭, 今日系少有的拍拖纪念日, 男朋友早就book左呢间名称好好特色既高档中菜馆. 『礼宾府』呢个名真系令人觉得又奢望又特别, 平凡既香港人又点可能踏入礼宾府食晚饭呢? 🤔今晚可以去到呢间同政府官邸一样名既 - 礼宾府一尝晚餐, 真系个特别又难忘既日子! 😆😆😆位于安兰街18号, 毕打街既横街小巷, 其实都算几易揾!个人感觉呢度既装修格调好有西式设计, 😍偏黄既灯光配上一盏大大既水晶灯, 而墙上挂左几盏带住西洋帽子既灯做装饰, 时尚得黎不失气派!!! 👏🏻👏🏻👏🏻虽然感觉西式, 不过实际食食中菜为主, 尽展中西合壁既风格~~ 好有特色♥️餐牌既食材都用上高级材料, 如果想每款都可以品尝既叫set就最化算了$ 680 per personDinner Set都好款野食, 6款(主食)+炖汤+炒饭 & 甜品, 而且每款都用左上等既食材制作而成, 睇落价钱看似好高昂, 但品尝过后先知道绝对值得!!! 👍🏻先上枱既系迷你鲍鱼多士, 鲍鱼以多多士佐底, 小妹真系第一次🙈🙈🙈🙈鲍鱼唔系罐头鲍鱼而系新鲜鲍鱼😀厨师先用自家手法制作鲍鱼, 再放系青瓜&多士上. 鲍

位于安兰街18号, 毕打街既横街小巷, 其实都算几易揾!

$ 680 per person

鲍鱼唔系罐头鲍鱼而系新鲜鲍鱼😀

厨师先用自家手法制作鲍鱼, 再放系青瓜&多士上. 鲍鱼味道唔会十分抢味, 因为系鲜鲍鱼关系好有咀嚼感, 呢种口感相信只有新鲍鱼先可以做到!!! 😍😍😍👍🏻

而下面既多士炸得好透彻, 食落相当松化, 而中间夹杂住青瓜中和油炸既油腻口感, 夹埋一齐食真系好有层次, 真系令人好吊胃~~😋
燕窝全部都系燕窝.....

燕窝酿鸡翼, 鸡翼酿入左满满既燕窝😳 切出黎内里全部都系燕窝, 真系冇花冇假嫁!!! 😃😃😃♥️
薄薄既鸡皮下包住燕窝, 食落真系令人觉得好满足! 鸡翼既味道都唔会好浓味, 因此唔系抢夺左燕窝既味道. 好好味道!!

可惜只系得1件有d唔系咁够喉😖
大大既碗装住既羊肚菌螺头炖汤, 除左有猪肉&羊肚菌之外仲有螺头, 入面真系好足料! ☺️👍🏻👍🏻👍🏻

炖汤唔似一般既滚汤味道, 炖汤以隔水炖煮, 可以保留原有既营养, 而且饮落清而不淡, 有种令人一饮再饮既感觉😋😋😋
饮完炖汤之后就上左呢个以鲜蟹一齐制成既大良炒鲜奶, 炒鲜奶以半熟形态呈现眼前~

食落相当之滑溜! ♥️👍🏻而且内里加入好多既鲜蟹肉, 食既时候真系可以夹到好大块既发蟹肉, 令炒鲜奶多左一份鲜味~ 👏🏻👏🏻👏🏻

如果想多层口感可以另加上蟹醋一同进食, 不过个人觉得加左留而会取夺左两耆原有既味道, 都系就咁食个味道更加令人难忘~~~~~😃
小妹真系好少出去食到好食既红烧炆花胶, 不过呢度个炆花胶真系令我一试难忘!!! ☺️☺️☺️

花胶食落都几有厚度, 当然唔可以以千年花胶作比较, 但呢个口感而言真系唔错! 😋👍🏻花胶味浓, 食完个咀仲会浆到痴住~~真心觉得呢个花胶坚好食♥️
以安格斯既牛腩黎作南瓜烩安格斯牛腩, 真系有d似中西合壁既感觉, 呢个菜式好似已经煮左一定时间, 牛腩炆得好有火喉, 味道浓郁而且好软熟, 如果可以配上个白饭一齐食既话应该可以捞几碗饭!🤣
青翠既芥菜赡同佢个外貌有唔成正比~

佢个样子睇落好似好硬但实质口感系带林身! 软身食外层不失芥菜赡既口感, 以高汤浸泡真系令芥菜赡提升左唔少层次! 👍🏻👍🏻😍
礼宾传炒饭以松露油炒起, 所以成个饭都充满著丝丝既松露香味

除此之外呢个足料既炒饭仲有龙虾, 鲍鱼 & 金华火腿在内, 一个简简单单既炒饭都瞬间变成名贵炒饭! 😍♥️

龙虾肉 & 鲍鱼令粉饭多左一重鲜味 & 口感, 而饭粒炒得唔会太干身, 恰到好处, 如果可以既话比我食多2-3碗都完全唔成问题~真系好好味呢😋😋😋👏🏻
食完个炒饭都差不多接近尾声, 以鲜百合合桃露作为Ending…

合桃露浓杰适中而且甜度都唔会太过火~ 合桃味亦都唔算过浓, 不过黎到呢个位其实已经食得有点饱, 但同男朋友一边倾偈一边食著不知不觉都食到底了!! 😂

呢度既风格都系走高档路线, 而且食材都有返咁上下嫁!!! 真心好味道~~~

虽然对小妹而言价钱都比一般既高, 但如果纪念日黎呢度食个晚饭开心下都系一个唔错既选择! 一定会介绍比朋友♥️♥️♥️
2017-02-24
庆祝纪念