2009-04-08 11 浏览
眼见荃湾又有间新餐厅开喇﹗就走去试菜啦﹗谂住初初见佢开张就同同事2个人走去试,门口似西餐厅,入到去先有dd越南feel。正当我地谂紧想食咩既时候,有位肥姨姨介绍我地食个越南檬要,但我同事好醒目,佢叫我叫第样食(先卖个关子)。后来我叫左个鲜茄牛腩筋汤河,我同事就叩左个生牛肉汤河﹗2杯热柠茶﹗点解要卖关子?原因系响我地黎既之前有一个客人因嫌等个檬要等得太耐撇左,到个檬要到既时候先发觉个客唔见左喇﹗所以当见到我同我同事黎果阵系咁谂想食d咩既时候,就介绍左个走佬面俾我地食,点知我地唔卖帐,就算姨姨极力推介话新张期内加6蚊有你著数既特饮,我地都唔肯要,坚持要2杯热柠茶就系咁既原因喇﹗我地率之等左20分钟后2碗面到喇﹗我果碗鲜茄牛筋河,除左头果啖汤系好劲蕃茄味之外,成碗都揾唔到半粒蕃茄,咁我就谂.....会唔会系做左汤底呀?再睇返d𩠌....即系牛筋...得3件,就系全碗既卖点喇﹗而我同事果碗生牛肉河仲搞笑﹗点搞笑?就系d牛肉不特止熟过9成,仲厚过10蚊银兼又咬又扯都食唔到,真系食到冇野好讲﹗正当我地等紧个面既其间眼见有好多人入黎帮衬,而果碗卖剩面就推介左俾我左手面既3位师奶既其中1位喇﹗讲到底,
点解要卖关子?原因系响我地黎既之前有一个客人因嫌等个檬要等得太耐撇左,到个檬要到既时候先发觉个客唔见左喇﹗所以当见到我同我同事黎果阵系咁谂想食d咩既时候,就介绍左个走佬面俾我地食,点知我地唔卖帐,就算姨姨极力推介话新张期内加6蚊有你著数既特饮,我地都唔肯要,坚持要2杯热柠茶就系咁既原因喇﹗我地率之等左20分钟后2碗面到喇﹗我果碗鲜茄牛筋河,除左头果啖汤系好劲蕃茄味之外,成碗都揾唔到半粒蕃茄,咁我就谂.....会唔会系做左汤底呀?再睇返d𩠌....即系牛筋...得3件,就系全碗既卖点喇﹗而我同事果碗生牛肉河仲搞笑﹗点搞笑?就系d牛肉不特止熟过9成,仲厚过10蚊银兼又咬又扯都食唔到,真系食到冇野好讲﹗正当我地等紧个面既其间眼见有好多人入黎帮衬,而果碗卖剩面就推介左俾我左手面既3位师奶既其中1位喇﹗讲到底,你要俾个卖剩面再推介返俾个客消左佢,好心都将碗面整返热佢先俾人食丫,但系佢地冇咁做到,仲要系个客order完后7分钟就攞俾佢食,点知个女人就发现碗面系暖既唔系热既,阿姨姨先攞返碗面入去话帮你再整热d,咁样做生意咁唔老实兼唔醒目既点样继续做落去呀?仲张张枱都话有你著数先至叫你加6蚊叫特饮咋﹗就咁单叫要12蚊架﹗真系有你著数先介绍你咋﹗试下啦﹗真系有你著数架﹗...车﹗著数?有几著数呀?又唔系唔使钱﹗6蚊唔系钱黎架﹗有几著数唧﹗
不过.......呢件事都系响佢地开张左冇几耐发生既﹗依家系点?我就唔知喇﹗见其他食客推介咁多野食,可能系当初岩岩开张未搞掂唧﹗我谂依家应该好好多喇卦?希望餐厅负责人注意注意﹗改善餐厅既质素,唔系既话,d食客就最现实架,好食就继续食,唔好食就1次够,以后都唔使旨意再黎食﹗切记切记﹗