2009-05-23
22-5-2009离开「下场」时间比平日早, 返屋企前拉了朋友0黎呢度 hea 0下倾0下偈. 坐低已 9:xx pm, 唔饮咖啡了, 今次食 Temptation (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1965605) 以外另一款朱古力蛋糕 -- 好似叫咩 sea salt molten chocolate cake 之类 ($35).满怀希望将佢切开, 点知原来唔系 molten 的, 只系中间有少少朱古力 sauce, 但因为系 "sea salt" 味, 味道极咸, 感觉怪怪的 -- 当然知道盐梗系咸0架啦, 但都唔使咸成咁0卦? (好在) mousse 部分就系甜的, 朱古力味算浓, 唯有自行走 sauce. 唉, 又贪玩累事...朋友的系唔知乜名的 chocolate truffle, 朱古力味唔算好浓, 食落又干干的, 百分百好睇唔好食.不过都唔够 iced chocolate 唔掂, 上冻下热 (茶餐厅么?), 朱古力味颇弱, 而且太强烈 vanilla essence 味了
不过都唔够 iced chocolate 唔掂, 上冻下热 (茶餐厅么?), 朱古力味颇弱, 而且太强烈 vanilla essence 味了.
对 Caffe Habitu 每次期望, 每次都失望, 今次经历绝对值喊面, 但应该仲会再来的 -- 0系金钟湾仔呢一带饮咖啡, 唔系去 Starbucks 饮「疑似」货色呀嘛?