喺香港仔做嘢做咗一段时间,基于疫情,经常都会喺附近嘅茶餐厅买外卖返公司食,食过咁多间,就系情有独钟呢间叫茶档嘅茶餐厅。《干炒叉烧河》🐷🔥间舖头只系小店,座位只有几枱,但系日日都爆满坐,嚟买外卖嘅人都非常多。论价钱,呢一间茶餐厅唔系最平,但味道一定系附近之中最好嘅。食过佢几款午餐,都系情有独钟佢嘅干炒叉烧河。食得炒河就唔会怕佢肥腻,反而系怕有啲餐厅用唔够油炒,而呢度嘅炒河就做到条条河粉都非常分明,唔会好似某啲餐厅咁炒到有啲河粉一旧旧。河粉方面,餐厅用上幼河粉,一般嘅餐厅都只会用呢种幼嘅河粉嚟做汤河粉,但而家攞左嚟炒,反而有惊喜,我觉得仲好食过用粗河粉。至少呢间茶餐厅唔似其他咁误将贵刁同河粉混为一谈。虽然只系小店,但系佢嘅炒河真喺非常够镬气,及得住大排档,而且佢嘅用料都非常足料,叉烧、韭黄、芽菜、芝麻同葱全部有齐,连同河粉落镬大火炒起,香气十足,就连我附近嘅同事闻到都口水直流。最后再配埋一杯标准嘅港式茶餐厅香滑奶茶,为我整个下午差足电。

《干炒叉烧河》🐷🔥

干炒叉烧河

,及得住大排档,而且佢嘅用料都非常足料
2020-09-21
干炒叉烧河