2017-11-19
刚好这月是我和我家皇后生日,皇后喜欢吃多于收礼物,所以就带佢食餐好,就揾到间九龙区食Omakase仲要系米之莲餐厅😮好似好坚咁,好彩当日提早一个星期book,仲交代了皇后生日,因为净返两个人座位。佢有分午餐同晚餐。book位时已经有问当日系有一位香港同日本师傅。另外要留底信用卡号码以防佢地订了食材却人缺席,到时都要收返食材费。全店分两区,一边10座位,另一没记错是8座位,两边都系Sushi bar。事前当然没同皇后讲食咩,仲要两个唔食早餐专登留肚食依餐午餐,嚟到海洋中心周围都系名店竟然有间格格不入日本餐厅,入到去同出面系两个世界,好似去咗日本。柔和灯光,感觉放松舒服,坐下来著和服女侍应奉上用鹿儿岛温泉99冲的热绿茶,右手边放上热毛布。擦干净手就开始每个人问,佢地有3个选择12贯/14贯/16贯。皇后初头拣14件,之后我话食多啲都没问题👌🏿生日食多啲都可以。最后当然拣16件,16件系最顶级寿司会有海胆同一只顶级白鱼。一黎到前菜 他他鱼,上面系用橙整嘅酱后面系菊花,夹住一齐食,非常好味,鲜味十足。之后就嚟到戏肉,一件一件做,望住师傅整都系一种艺术,每件上枱之间间刚刚好,温度适中。每做一件寿
之后就嚟到戏肉,一件一件做,望住师傅整都系一种艺术,每件上枱之间间刚刚好,温度适中。每做一件寿司,事前会将食材索干,依到特别之处系用咗赤醋饭出面通常用白醋饭。
我个人喜欢用手吃,才感受到寿司温度。枱上有块直立小毛巾系食前食后用来清洁手指。
中途会有渍物,口感一流爽甜。而佢哋本身有子姜渍,味道非常特别,用昆布渍,所以吃落有两种味,每件寿司之间食有助消化。
Omakase系会揾时令食材,所以当日我哋有当造𫚕鱼(油甘鱼),这季节𫚕鱼肥美,所以油脂都非常好。
上枱时顺序由左至右上至下16件寿司
皆因皇后生日所以海胆寿司特别有3层,平时系正常版两层。
每一件 寿司齿颊留香,鲜味十足,食材新鲜,由于在当地日本吃到一样。文字上已经难以足够形容口感。
到最后当然换来皇后拍掌声,此餐美味可口,非常满足。有机会下次会再来