早一天打过来预约订位怎知道说两天前已一早满座, 叫我们尝试walk in 攞位吧. 当天因为工作关系, 我们分了两批, 一批去酒店接外国过来香港观光的女同事, 另一批便完成工作后直接过去金山. 3位香港人跟2位外国人.3位包括外国同事在18:50分已坐下金山2楼, 而我跟另一位则19:10才抵达.原来她们已order 第3支青岛, 实在非常不好意思呢 ...同事说不如order 龙虾更提议让她亲手选一只吃. 她回来之后非常兴奋, 还展示她拿著龙虾须拍照的顽皮样 我们order 了: 上汤龙虾伊面底 - 啖啖肉仲弹牙添, 伊面底比较削无味清蒸鲍鱼 - 大只, 用刀叉食, 正炸大肠糖醋排骨 - 大肠好香, 同事问的味怪怪地, 紧系啦....大肠嘛...炸乳鸭 - 好味豉汁蛏子 - 肥嘟嘟好多汁, 上枱时已经切为细粒, 易入口干净粉丝蒸扇贝 - 粒贝好大粒清炒蔬菜 炸濑尿虾 - 虾比较细只不太香口白灼海生虾 - 比一般酒家的白灼虾大只一倍, 肉鲜甜值得再叫 我们食到大约9时15分左右叫埋单, 但怎知道大家现金不足(其实系我唔记得左此间店只收现金), 当张单递到我们面前时, 我便说现金不足,要

我们order 了:
上汤龙虾伊面底 - 啖啖肉仲弹牙添, 伊面底比较削无味
清蒸鲍鱼 - 大只, 用刀叉食, 正
炸乳鸭 - 好味
粉丝蒸扇贝 - 粒贝好大粒
清炒蔬菜
炸濑尿虾 - 虾比较细只不太香口
我们食到大约9时15分左右叫埋单, 但怎知道大家现金不足(其实系我唔记得左此间店只收现金), 当张单递到我们面前时, 我便说现金不足,要去禁机一阵先埋, 跟住同另一位同事起身急急步行出门口...怎知道给我听到 ...
侍应 A : 仲咩攞返张单黎, 又话埋单??
侍应 B : @#!%&, 无钱学人埋单 !

此刻我真系十级火 ! 但由于留下同事所以不便即时拧转面反驳, 唯有行番去mtr 禁钱再返金山. 我最憎人话我无钱 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
我返到金山未坐低见到个侍应我就叫佢埋单, 佢望住我跟住慢慢攞张单过黎, 一摆低
我就好大声甘问我的同事我地走左期间有无野, 佢话气氛有的唔妥啰但佢惊所以唔敢出声 !

我一直好大声系度骂边个话我地无钱比, 呢的咩服务态度, 点解唔可以同我地讲"小姐呢度唔收卡", 而系比我听到的甘既野??? 果两个侍应仲要几个围住系门口讲粗口好似骂紧我地甘, 唔通唔够现金就要比你地黑面对待???
张单系我地面前放左成几成5分钟, 跟住见我摆钱落去就有另一个侍应过来攞, 还说了一声多谢.
二千拎蚊就试到的服务态度, 真系抵死 !
题外话/补充资料: 我带个N次好多外国同事黎金山食, 个个对食物都赞不绝口. 佢地成日过黎换碟(成晚大约5~6次)即使有无食物剩在碟上, 我的外国同事被收走了濑尿虾, 龙虾, 白灼虾虽然已叫停了两次. 是真心还是工作?? 第一次坐2楼的态度就好像叫你快的食完快的走, 还要做第二轮, 未食完龙虾伊面已经送上糖水....
2013-07-12