2016-02-12
又隔咗一段时间冇食泰菜,今日年初四,突然好想食泰国嘢,不过度度都好多人。 行行吓见到呢间越泰,唔使等位,食物选择又多,一于试下。 入面成间都以绿色为主,我们被安排坐卡位。 枱面有各式泰式酱汁可自行添加。 Menu选择很多,单单是小食已经很多款,留意到招牌烧春鸡逢星期一特价$98,都几抵㖞,虽然今日唔系星期一,不过都齐齐食返只烧春鸡。 泰式生虾刺身 $128吃泰国野,刺身当然是重点,估唔到新年都有生虾食,生虾备有特别嘅酱汁,入口好爽,带点微辣。 泰式烧猪颈肉青木瓜沙律 $65几足料,猪颈肉好大块,外层烧得金黄色,入口脆脆地,木瓜沙律亦好新鲜,一啖猪颈肉一啖沙律,令到猪颈肉冇咁油腻,木瓜沙律点上酱汁都几辣下。 法式牛油鸡翼(两件) $48一黎到已经劲香牛油味,鸡翼炸得好香脆,不厚粉,鸡肉嫩滑多汁,系鸡全翼来,外脆内软,十分出色,唔怪得值呢个价。 西贡生熟牛肉汤河 $62问过店员,呢个汤生牛肉汤河嘅分别就在于多咗牛腩,上枱都几大碗,足够两个人嘅份量,一贯牛肉汤河嘅浓汤。 生牛肉都几多,上枱仍然系鲜红色,隔一阵就熟咗了,牛肉肉质感重,食得好
泰式生虾刺身 $128
泰式烧猪颈肉青木瓜沙律 $65
法式牛油鸡翼(两件) $48
西贡生熟牛肉汤河 $62
招牌河内香茅烧春鸡 $98
黎到成为全场焦点,因为大大只烧春鸡可以站立系枱上面,好容易吸引途人嘅目光,烧春鸡喺个架上由铁枝支撑,所以可以直立喺台面。
泰式原个菠萝冰 $48
由原个菠萝上,卖相讨好,菠萝中间被挖空,中间系沙冰,好鲜甜解渴,超好饮,面头片菠萝都可以食,亦都好鲜甜。
呢餐泰国嘢真系好好食。