我系喺尖沙咀区平日食lunch四十零蚊就搞掂嘅人(当然系经我搜寻过,价钱系平,但食物质素都唔错,有啲甚至乎好食嘅),所以今次去帮衬厨尊,对我嚟讲系有啲啲贵,好大部分系支持社企而去。我一出䢂就听到有位男声讲:小姐 小姐,我周围望吓,个男仔真系叫紧我,仲好主动同我讲,可以喺佢𠮶度(收银)落单。因为一出䢂,就会见到有啲餐牌同埋一部自助点餐机。 我话想食粉面,佢就同我介绍有3、4款粉面畀我,我拣咗叻沙虾之后,话要米线,佢就提议我试原装嘅叻沙虾面,系油面加米粉两沟,听落都唔错,就跟佢提议。嘢饮我就拣咗mocha,个男职员即时问我使唔使少甜,又几细心㖞!畀完钱,佢就同我讲留意2号、5号档嘅灯牌(2号系水吧、5号系面档)好喇! 讲返食物质素,叻沙汤底味道够嘅,几香、唔算辣,除咗有三几只中虾外,仲有几嚿细豆卜、几片鱼片,鱼片爽口、有啲芽菜、一只蛋,整体几好食! 但杯mocha唔多掂,我真系觉得𠮶杯系mocha😅我好开心,喺香港,好少食肆啲职员咁主动、有礼、有耐性,而且佢哋都几细心,所以今次用餐经验有90分之高!
叻沙虾面
叻沙虾面