2016-05-17
跟思羽初次约会,难得朋友仔食得辣,而且我一直都好想食台湾名菜十二味淡水龙虾仔,揾到黎尖沙咀。第一次约会都迟到?您想死定喇。人家尊登揾到黎依度为左食麻辣淡水龙虾仔,点知无得卖啰,咁我洗鬼帮衬您咩!全晚冷清清,半数食客都系操国语,连侍应阿姐都系啰,广东话都唔识讲,想点?地方坐得几舒服开扬,露天位宁静又空气流通。奈何食物选择不多,似小食送酒 feel。先黎个前菜蒜拍黄瓜,净系盐同蒜,简单清新爽脆又几好味㖞。麻辣香锅大辣,朋友仔想挑战大辣香辣锅,当然无问题啦!唔系好辣乍㖞,不过我都成头湿晒喇!大量香料香菜,够香口。睇黎听日一定副作用强劲。带子、海虾、田鸡、牛柏叶、木耳、窝笋,点知系牛柏叶最好味啰!窝笋都好,带子同虾都麻麻,雪藏无鲜味无味道,水味浓。田鸡肉好有咬口,但滑溜鲜味欠棒,都系雪藏货。花椒腊肉炒饭,腊肉油脂劲香,粒粒香口腊肉够咽韧,咸香四溢,虽然油润一点,不过捞上饱满饭粒真心好味。