2019-12-21
1923 浏览
晌美孚区想食粥嘅话,大多数都喺落「海皇」,质素稳定,又经济实惠,唯一唔好就喺冷气劲大,近乎坐边个位都喺咁。其次,就喺落「怡园」,感觉唔错,只喺相对我哋嚟讲远少少。最近,老婆报料话以前晌「曼克顿山」嘅「又一间」执咗,依家变成「一粥面」,故此,今个星期六专诚行过去食餐早餐。对街一边嘅算喺正门,而商场𠮶边有另一个入口,而水牌、收银柜位都晌呢一边。新装修,加上整体格局,比起以前嘅「又一间」真喺好唔同,既阔落,又光猛整洁,更无话排到啲枱櫈密麻麻,以快餐店嚟计,佢哋真喺颇为阔落,感觉非常之好。如大多数快餐店咁,所有食物都晌晒出面水牌,一目了然。虽话佢哋主打卖粥卖面,但早餐类别中亦有唔少喺西式嘢,照顾到唔同客人嘅需要。人龙长嘅话,无问题,隔离就有两部自助点餐机,相信大家都唔陌生,因为家下有唔少快餐店都装咗。落好单,留意住「冧把」等攞嘢。而酱汁、糖盐及额外餐具,都可以晌出面自由取用。香葱樱花虾肠粉配啡茶 $24碟肠粉卖相又几靓仔㖞,睇得到落咗唔少樱花虾,非常足料,所以,食落极有口感,而肠粉嘅质感就唔算拉得好滑,算喺不过不失。但杯奶茶就完全唔得,茶底唔香,无乜茶味,又唔滑。香茜鱼粒粥配怀旧糯米鸡 $32
碟肠粉卖相又几靓仔㖞,睇得到落咗唔少樱花虾,非常足料,所以,食落极有口感,而肠粉嘅质感就唔算拉得好滑,算喺不过不失。但杯奶茶就完全唔得,茶底唔香,无乜茶味,又唔滑。 香茜鱼粒粥配怀旧糯米鸡 $32
晌水牌已写明个粥喺细碗装,所以,都预期唔喺平常咁大碗,不过,碗只糯米鸡就好够饱肚。个粥底都够绵香,内里亦有唔少鱼粒,但一食就知喺雪藏货,爽口而无乜鱼味,香茜亦只喺随意洒几片,所以,食落个粥唔会有好重嘅芫茜味。 糯米鸡又如何呢?份量十足架,㓥开一睇,亦好足料,不过,就碎湿湿少少,唔似 酒楼𠮶啲又有鸡件,又有叉烧……之类,似喺大版嘅珍珠鸡。味道则调校得唔错,唯糯米有啲削身,幸而未至于好烂嘅口感。 谂住嚟度舒舒服服食碗靓粥,好就好坐喇,不过,食物嘅水准一一般般咁啦,未至于差,但唔叫得好,期望嚟食好嘢就有啲捉错用神嘞,哈哈!