2015-03-16
其实,嚟过依间「翠河」食早餐,不过,𠮶次无带相机,个食评就费事写,除非好差,反正总有机会再嚟。以早餐而言,晌美孚区咁多间快餐店、茶餐厅嚟讲,小弟觉得翠河嘅质素可算中上,值得翻兜嘅食肆。不过,补充多句,午餐嘅水准就飘忽啲,前后嚟过几次,有好有唔好。今早两公婆行远少少过到嚟翠河,都喺想食好少少个早餐。对比起区内其他茶记,以及附近嘅太兴,翠河嘅环境喺最好,楼底高,又光猛阔落。早餐一个餐牌A-I共9款前后睇晒,点配点选,干脆俐落显示清楚,仲供应到去12:00pm先完,定价为$24-$30,其他店嘅早餐都喺咁上下价钱,至多都喺差几蚊,所以,翠河都唔算点贵。早餐B $29老婆要米粉,配料选煎蛋、雪菜肉丝及美式蘑菇肠。米粉跟配料都铺得满满,初时仲以为啲美式蘑菇肠喺一条条,原来喺一片片,老婆最欣赏啲雪菜肉丝,因为无过咸嘅通病,而汤底只喺一般嘅鸡汤底,无话好好,亦无话差。早餐I $29小弟嘅意大利蕃茄浓汤薯仔早餐通粉亦可以拣两款配料,卒之点咗美式蘑菇肠及猪柳汉堡。蕃茄浓汤好浓郁酸香,内有唔少薯仔同蕃茄,猪柳汉堡虽然细块咗啲,但感觉又唔会得嚿粉咁,清晒成碗喺非常饱肚。蒜香牛油多士由于翠河隔离个铺位兼做埋面
由于翠河隔离个铺位兼做埋面包零售,所以,佢啲包嘅新鲜度绝无悬念。我哋两个嘅早餐都包半件蒜香牛油多士,厚切嘅多士,除蒜香,亦加咗少少香草,比起次次都牛油餐包或牛油多士点都多少少心思。
茶餐厅嘅稳胆选择都喺拣番热奶茶,正如之前嘅食评所讲,茶底醇香,丝滑幼细,好嘅奶茶只有晌茶记揾到。 食完早餐,又喺顺道逛逛街市嘅时候,买啲料煲啖汤俾一家人饮,喺周六常做嘅指定项目。