以前写过唔少晌美孚区快餐店嘅食评,但嚟嚟去去都喺美心同大家乐,依家卒之开咗间大快活,亦喺美孚区唯一一间大快活。其实本身对大快活无乜好感,因为以往每次帮衬大快活,食过啲嘢都喺麻麻,卖几多广告都好,都硬喺觉得佢啲嘢好一般。今次帮衬,都喺纯粹新店开张,帮衬一下 。对比起美孚区几间快餐店,可以好客观咁讲,真喺以大快活嘅环境最好,地方阔落唔在讲,座位偏排颇宽松,加上一室鲜橙色,的确令人醒神好多 。此外,都留意咗好耐,近门口有啲「爱心座」,初时唔为意点解,跟其他位有咩分别,原来,依几组枱嘅櫈喺可郁动,方便一啲坐轮椅嘅长者或伤残人士入座 ,依方面晌服务上真喺提升唔少印象分。仲有,啲执枱阿姐亦好好礼貌,见你食完,执剩杯嘢饮,抹抹枱之后加句叫你慢慢坐 。快餐店嘅食物选择来来去去都喺𠮶啲,唔会有咩大惊喜。 粟米蛋白奄列餐 $26 / $28 / $31可配火腿汤通粉 /牛奶麦皮、特色肠、即炸脆香鱼柳,全部配英式多士及即磨咖啡或香滑奶茶。老婆拣咗粟米蛋白奄列配牛奶麦皮($26),饮热华田。粟米蛋白奄列,喺食奄列以嚟最清淡嘅奄列,外皮以蛋白制作,内里只有粟米粒及少少磨菇粒,真喺要洒少少盐先有啲味。而
快餐店嘅食物选择来来去去都喺𠮶啲,唔会有咩大惊喜。
粟米蛋白奄列餐 $26 / $28 / $31
粟米蛋白奄列餐
粟米蛋白奄列配牛奶麦皮
粟米蛋白奄列,喺食奄列以嚟最清淡嘅奄列,外皮以蛋白制作,内里只有粟米粒及少少磨菇粒,真喺要洒少少盐先有啲味。而我哋就钟意夹件烘多士一起食,老婆爱健康,食得又清,所以牛油都无搽,实行少监少油。
粟米蛋白奄列配英式多士
粟米蛋白奄列配英式多士
牛奶麦皮标明采用桂格牛奶无糖麦皮
,既然喺咁,煮嘅时候就更唔会加糖咁多余,所以,入口属淡口嘢,不过,绝对喺健康到爆之选
牛奶麦皮
意大利鲜茄通粉餐 $25 / $29
只有两款,一喺配脆皮肠,一喺配鸡扒,通粉可以转米粉,包一杯即磨咖啡或香滑奶茶。小弟要咗鲜茄脆皮肠通粉($25),配热奶茶。
意大利鲜茄通粉餐
虽然话采用意大利鲜茄,不过,攞餐时见佢咗羹蕃茄蓉,再斟啲鸡汤落去,所以,望落去唔觉得好浓郁,质感亦较稀
,还幸入口蕃茄味都算有番咁上下。配两条脆皮肠,真喺几脆皮及无过咸嘅毛病,通粉煮得亦啱啱好,但最搞鬼喺汤内加有合掌瓜作配菜
。虽然成日听人讲阿活嘅奶茶好滑,个人觉得,唔知心理定情感,始终觉得茶记奶茶好。
鲜茄脆皮肠汤通粉
鲜茄脆皮肠汤通粉
综观美孚三间链锁快餐店,大快活就环境好,服务好,喺食物水准一般,定价亦感觉比其他两间高少少。
$26 (早餐)