考final前最緊要嘆個靚早餐🥣樓下有間呀活真係正😝.呀活脆邊煎雙蛋餐🍳 $35.5今次揀咗配牛扒🥩打開盒先知原來塊牛扒咁大塊😍真係超抵食‼️雖然有個筋位 但係都唔會韌到咬唔開🤤不過應該加咗鬆肉粉 食到有啲味🧐我+$2將英式多士轉咗厚多士 烘多士真係好正💓麵包控好滿意有咁大塊包🍞我將牛油轉咗做煉奶🧈番屋企再搽埋花生醬🥜自家製奶醬多😎+$7.5要咗個番茄腸片幼麵🍅下次都係食番通粉😭外賣拎到番屋企 成個麵底腍晒 痴埋晒變咗做一個麵餅咁😖口感麻麻🥺成個餐食完真係好滿足 當brunch都夠頂到夜晚😝
考final前最緊要嘆個靚早餐🥣樓下有間呀活真係正😝
呀活脆邊煎雙蛋餐🍳 $35.5
2020-05-15 1823 浏览
上次就一支公落街買餸兼行公園,晌「銀龍」食咗個好流嘅菠蘿油,今次兩公婆行完公園,老婆口痕就話不如食個下午茶,就揀嚟咗「盈暉薈」嘅「大快活」,因為一嚟等陣會晌隔離嘅「百佳」入貨,二嚟就喺呢間「大快活」地方超大,卻喺特別少人,疫情之下,坐得更安心。入門口,照例有量體溫,備有消毒搓手液,入到裡面,枱與枱之間都加咗隔版,再者,地方大,顧客都自動波隔開枱咁坐。下午茶餐選擇非常之多,有平有貴,由於一開始無打算食下午茶,之前嘅午餐時段都有食正餐,所以,就點咗一個下午茶餐,再加配一份湯麵。見到有款所謂特色湯粉麵,好似幾OK咁,又可以配雞脾,再加錢額外配碗迷你粉麵,夠晒過吓下午茶癮。迷你扎肉胡椒湯米線+蜜味燒雞脾 $39、雪菜肉絲上海幼麵  +$7.5雖然個胡椒湯米線寫明喺迷你,但睇落都有番咁上下大碗,而且,碗面加咗一大抹胡椒醬料,胡椒香四溢;隻燒脾亦好大隻,燒得金黃,睇落唔錯喎。迷你扎肉胡椒湯米線上面都講到胡椒嘅香氣四溢,真喺捧餐時已聞到,不過,就真喺過辣,辣到有啲嗆喉,小弟唔食得辣就咁講啫,但連食得辣嘅老婆都話啲胡椒辣勁好狠吓。除此之外,其實,個湯米線都無咩問題,扎肉跟湯米線都唔喺次等貨。蜜味燒雞脾

迷你扎肉胡椒湯米線+蜜味燒雞脾、雪菜肉絲上海幼麵
迷你扎肉胡椒湯米線

迷你扎肉胡椒湯米線
蜜味燒雞脾

至於隻雞脾為個下午茶餐搶回唔少分,一來夠大隻,夠份量,因為有啲餐廳將貨就價,啲雞脾細到好似未發育咁;二來醃得入味,又燒得香,而且,咬落肉質軟腍,意外地好食喎。
蜜味燒雞脾
雪菜肉絲上海幼麵

間常嚟食早餐都有試過加配佢啲上海幼麵,感覺唔差,又只喺加多$7.5,睇樣你都見喺交足貨,而且,啲麵條咬落有韌性,雪菜肉絲味道啱啱好,唔會過鹹。
雪菜肉絲上海幼麵
熱奶茶

有啲人話「大快活」啲奶茶最滑,有啲又話「大家樂」嘅奶茶最好,當然,兩間嘅奶茶都唔喺我心目中嘅最好,但「大快活」嘅奶茶算唔差,口感就稱唔上細滑,但茶底都算夠醇香。
熱奶茶
估唔到嚟食咗下午茶無耐,隔多個星期同老友行完山,沿石梨貝水塘落九龍接收水塘,再經長坑村返到嚟美孚,就不如食個下午茶,再吹吹水先散。今日再嚟,可能接近下午茶市完(因為疫情關係,茶市5:00pm就完,跟住就轉晚市),成個場都無乜人
迷你熱狗、粒粒紅豆冰 $27

行完山,個心最想念就喺紅豆冰,所以,一眼就晌配紅豆冰系列嘅下午茶餐度揀,結果,就選咗配熱狗。出嚟嘅樣唔錯喎,紅豆冰大大杯,熱狗條腸亦有番咁上下,唔覺會喺將貨就價。
迷你熱狗、粒粒紅豆冰
粒粒紅豆冰

先講講紅豆冰,上文都講過杯紅豆冰大大冰,但打橫睇,堅有近半杯喺紅豆,可能臨近茶市完,賣大包清埋啲貨,最正喺啲紅豆又清甜,有腍身,配上冰涼嘅奶水,入口爽晒,真喺好飲好食。
粒粒紅豆冰
迷你熱狗

再嚟睇睇隻熱狗點先,包身烘過,所以,好軟熟,而幼長嘅香腸唔喺白烚,喺輕輕煎過嚟,咬落腸衣仍有點脆口,雖然只喺加入普通嘅沙律醬,伴點生菜絲,但都比預期中好食。
迷你熱狗
夾番兩次嘅體驗,「迷你熱狗、粒粒紅豆冰」下午茶餐絕對值得俾個讚好佢,但個「特色湯粉麵」下午茶餐就因為碗胡椒湯米線拖累,拉低晒啲分,不過,整體而言,小弟仍覺得值中上嘅分數。
2020-03-13 111 浏览
有早餐就係好嘅朝早🌸聽人講大快活嘅無糖麥皮幾好食~所以就黎試下😋.精選早餐🥣 $30 (配牛油厚多士同野飲)個麥皮好杰身 唔會好水好稀😛不過我自己就覺得佢太杰~太似糊仔嘅口感...食到有啲想嘔🤮佢仲要有啲成左型 變左一舊舊🙈但係個麥皮都真係幾健康🤣完全冇加糖 ‼️連牛奶味都食唔出🥛如果唔係想食得清淡啲 下次都應該唔會再食🧐佢仲有好多款麵食可以揀 實有一款啱🤩十一點幾食嘅話 真係飽到唔洗食晏🤙🏻一份早餐可以當兩餐食🤣好抵食沒有之一🥰
精選早餐🥣 $30 (配牛油厚多士同野飲)

精選早餐🥣
精選早餐🥣
2020-03-11 63 浏览
你撐澤哥我撐你🤘🏻本身已經夠平 原來外賣仲有九折🥡四十蚊倒就有個飯🤣真係頹食之選😋.南瓜准山汁雞胸紅米飯🎃 $46呢個係其中一個健怡套餐🤤睇個汁就知 真係好健康🙈個汁有啲准山碎同埋啲南瓜絲😛好香濃嘅南瓜味 不過甜左少少🤏🏻塊雞胸好大塊‼️一打開個盒嚇親😂食得雞胸都唔會期望佢好嫩滑架喇🧐呢到整得唔算好乾 都接受到🤫但係佢就冇調過味 所以唔同啲汁一齊食係冇味嘅🤭.建議唔太肚餓可以嗌少飯~因為真係食晒塊雞都好飽🤣唔鐘意食紅米飯可以轉意粉🍝
南瓜准山汁雞胸紅米飯🎃 $46
南瓜准山汁雞胸紅米飯
南瓜准山汁雞胸紅米飯
2020-03-09 103 浏览
突然想頹食下 就去左大快活行左轉🧐除左中餐都唔知幾多年冇食過🤣估唔到而家出左咁多系列嘅野食 又幾吸引喎😚最特別係有美味素同埋健怡套餐 啱晒素食者同埋keep fit人士‼️.素肉碎豆腐紅米飯🍚 $41見佢用左omn!pork新豬肉就忍唔住要試下😍因為平時都有食開幾好味😚呢個飯其實姐係素麻婆豆腐飯🤣初頭一打開見到有咁多辣椒🌶仲驚會好辣~點知係一啲辣味都冇🧐佢唔係咁Hea就咁加肉碎😛佢係將啲肉碎撈埋啲冬菇粒 再搓成一舊舊🍄所以食落好有口感😋個飯仲有紅腰豆做配菜🤩真係健康level up❣️食個飯嘅味道偏淡~但係我自己就幾鐘意🤘🏻不過其實自己唔鐘意食大快活啲飯🙈因為佢哋整到勁濕啲飯勁淋 好似糊仔咁一patpat🤨.原本都覺得好頹 但係估唔到佢有啲咁健康嘅野食揀 又真係幾驚喜✨仲要咁平🤣唔介意個味清啲 同埋啲飯難食啲 大快活都係幾唔錯嘅選擇💓

素肉碎豆腐紅米飯🍚 $41
素肉碎豆腐紅米飯
素肉碎豆腐紅米飯
2019-08-12 241 浏览
這兒的早餐價錢不貴,份量不少,味道不錯。就好像我這次點的雞扒早餐,才$30。這雞扒早餐附脆皮香腸兩條,多士或蘿蔔糕,還有飲品,我選了多士和熱咖啡,我另外加了番茄湯通心粉。雞扒嫩滑,醬汁味美,脆皮香腸口感佳,味道也好,可惜多士不脆,下次改點蘿蔔糕,咖啡味道也不錯,番茄湯通心粉湯頭很鮮味,推薦!這家大快活面積很大,環境本來不錯,可惜空調不足,悶熱,收銀員服務好,可惜取餐那邊的店員態度一般,而且出餐時有點混亂。
2019-05-26 138 浏览
咁啱要去美孚上公司training,lunch得自己一條友,又唔熟路唔知食乜好,所以決定求求其食個飯算,咁就揀左去食快餐🙄🧐……-☆ 豉油皇雞脾脆皮腸配雪菜肉絲湯米粉 HK$39當然食得快餐,對佢既要求唔會高,而佢成個餐都算合格嘅。豉油雞脾醃得都算夠味,雞脾肉幾軟腍,size中規中矩。脆皮腸同雪菜肉絲湯米粉都不錯,特別就講唔上,性價比係ok嘅,起碼一定食得飽你先……加上分店唔算多人,可以坐下hea下成個鐘都得👍。
☆ 豉油皇雞脾脆皮腸配雪菜肉絲湯米粉 HK$39
豉油皇雞脾脆皮腸

豉油皇雞脾

2019-05-16
2019-02-14 108 浏览
天氣清涼,好想食吓糯米飯,咁啱呢度下午茶有得食,我揀了糯米飯配熱奶茶。糯米飯份量都唔算细,鋪有腊腸片,花生及香葱,賣相唔錯,糯米飯夠熱,軟滑唔油腻,花生香脆,葱粒惹味,快餐店都有咁好水準,相當唔錯,再配以一杯熱奶茶,更加覺得暖意十足。
2018-10-19 163 浏览
今次來到這裡做野差不多收工,見有少少餓餓地就睇附近有咩食,就見到有大快活,餐牌選擇有些都吾平 ,最後決定食$27餐下午茶順便休息下。好快野食就可以拿啦,熱狗不太大件但可接受,包有驚喜微燶有點香,生菜都新鮮,醬汁真係有少少酸瓜味幾開胃,反而腸仔就係凍有失望。今次都係雪菜肉米,味精都不少,米粉份量都叫大,雪菜好味道不過肉絲偏硬身。飲品叫了低糖綠茶,雪都不少,飲落去吾太甜有綠茶香,整體包括待應姐姐都不錯,對大快活有改觀。

2018-02-10 304 浏览
自從佢西多士冇左花生醬之外,真係有好多年冇再食過大快活,但今日黎黑暗中對話,所以就黎食個快早餐先其實心裡面都唔會抱太大期望,但一望餐牌,e...好有驚喜,先唔好講有咩食,佢餐牌上話多士可揀飛邊,亦可由牛油轉花生醬,煉奶,果占,蛋亦可轉太陽蛋,煎蛋,炒蛋,我相信呢3樣野另外嗰2間並做唔到跟住,我叫左個多士餐,真係好抵,一大塊多士有條腸仲有碗粉or麵,再加杯野飲都係$27, 當然我多士都換左花生醬啦,同埋呢間啲員工做野好快手同好有禮貌,真係值得一讚

2018-02-03
$27 (早餐)
2018-01-03 164 浏览
嚟呢度食午餐,因為好掛住佢嘅咖哩鷄飯,上次食已經喺好耐之前嘅事,都唔記得喺邊間分店食,剩喺記得個咖哩鷄飯好食,今次專登嚟度呢個商場,決定再食一次,以快餐連鎖店嚟講,佢嘅咖哩汁真的唔差,鷄件仲係煎度外面層皮及肉有少少焦硬,咬落去啲肉又喺鷄肉本身嘅肉質,大家都明白呢啲喺雪藏雞件,但可以做到咁嘅效果出嚟真的不賴,今次仲特別喺落單時要求多咖哩汁多菜,佢哋都冇托手掙,再加埋杯多奶嘅咖啡,簡簡單單就食完美味嘅午餐了。
2018-01-02 106 浏览
過左一個冬至、一個聖誕節,再過一個新年,日日細餐大餐特大餐一齊食,真係好滯,滯還滯但個肚又真係會餓㗎😝唉!唯有出街睇下有乜啱食,順便行遠D消耗下脂肪,唔覺唔覺行到美孚盈暉台商場的大快活,中午12:30都仲有一半以上空位,唔多人,雖然成日覺得大快活燈光不足,好侷促咁,但食晏時間其他地方都多人又嘈,所以對腳就留左向一幅牆咁大嘅餐牌前望望有咩啱食,哈!真係有新驚喜,發現大快活有美味素,我叫左南瓜角薏米雜菜紅米飯配凍低糖綠茶,如果唔要佢哋嘅凍低糖綠茶,可免費轉換其它熱飲,碟飯算大碟,D紅米同白比例大概三七,都有三、四成係紅米,口感適中,餸方面我見有薏米、南瓜、西蘭花、紅椒、青椒、白豆角、翠玉瓜、洋蔥,味道清新,好啱我今日胃口👍🏼
南瓜薏米雜菜紅米飯
南瓜薏米雜菜紅米飯
2016-10-21 342 浏览
遇着胃口不佳的日子,為了健康,早餐不可不吃,只能選些輕盈而口味比較重的食物。這時,我便會想起大快活的肉燥撈米(麵)。肉燥撈米(有時會是麵)賣相不怎麼樣,但肉燥味濃,配上份量不多、濕濕的米粉(麵),胃口怎樣不開,都容易吞下。餐飲可配凍低糖綠茶。如不想喝凍飲,可選熱中國茶。無胃口啃下一份正常早餐的日子,這份輕量級、重口味、銀碼較少的選擇,是我的推介。另,此家大快活的環境,比同一品牌或同類型快餐連鎖店都舒適。
肉燥撈米+綠茶
低糖綠茶
餐飲可配凍低糖綠茶。如不想喝凍飲,可選熱中國茶。
另,此家大快活的環境,比同一品牌或同類型快餐連鎖店都舒適。
2016-10-17
$22 (早餐)
Had this on Meatless Monday which is called Green Monday in Hong Kong.Anyway, due to popular demand, this is always sold out before you can order it so I can't understand why they don't make more to cope with the demand.I was quite surprised it was tasteless because the clear mushroom gravy was very bland and it was so weird they garnished it with sweet seaweed.The aubergines were oily and soft as they always are at Fairwood.
以前寫過唔少晌美孚區快餐店嘅食評,但嚟嚟去去都喺美心同大家樂,依家卒之開咗間大快活,亦喺美孚區唯一一間大快活。其實本身對大快活無乜好感,因為以往每次幫襯大快活,食過啲嘢都喺麻麻,賣幾多廣告都好,都硬喺覺得佢啲嘢好一般。今次幫襯,都喺純粹新店開張,幫襯一下 。對比起美孚區幾間快餐店,可以好客觀咁講,真喺以大快活嘅環境最好,地方闊落唔在講,座位偏排頗寬鬆,加上一室鮮橙色,的確令人醒神好多 。此外,都留意咗好耐,近門口有啲「愛心座」,初時唔為意點解,跟其他位有咩分別,原來,依幾組枱嘅櫈喺可郁動,方便一啲坐輪椅嘅長者或傷殘人士入座 ,依方面晌服務上真喺提升唔少印象分。仲有,啲執枱阿姐亦好好禮貌,見你食完,執剩杯嘢飲,抹抹枱之後加句叫你慢慢坐 。快餐店嘅食物選擇來來去去都喺嗰啲,唔會有咩大驚喜。 粟米蛋白奄列餐 $26 / $28 / $31可配火腿湯通粉 /牛奶麥皮、特色腸、即炸脆香魚柳,全部配英式多士及即磨咖啡或香滑奶茶。老婆揀咗粟米蛋白奄列配牛奶麥皮($26),飲熱華田。粟米蛋白奄列,喺食奄列以嚟最清淡嘅奄列,外皮以蛋白製作,內裡只有粟米粒及少少磨菇粒,真喺要灑少少鹽先有啲味。而
快餐店嘅食物選擇來來去去都喺嗰啲,唔會有咩大驚喜。
粟米蛋白奄列餐 $26 / $28 / $31
粟米蛋白奄列餐
粟米蛋白奄列配牛奶麥皮
粟米蛋白奄列,喺食奄列以嚟最清淡嘅奄列,外皮以蛋白製作,內裡只有粟米粒及少少磨菇粒,真喺要灑少少鹽先有啲味。而我哋就鍾意夾件烘多士一起食,老婆愛健康,食得又清,所以牛油都無搽,實行少監少油。
粟米蛋白奄列配英式多士
粟米蛋白奄列配英式多士
牛奶麥皮標明採用桂格牛奶無糖麥皮
,既然喺咁,煮嘅時候就更唔會加糖咁多餘,所以,入口屬淡口嘢,不過,絕對喺健康到爆之選
牛奶麥皮
意大利鮮茄通粉餐 $25 / $29
只有兩款,一喺配脆皮腸,一喺配雞扒,通粉可以轉米粉,包一杯即磨咖啡或香滑奶茶。小弟要咗鮮茄脆皮腸通粉($25),配熱奶茶。
意大利鮮茄通粉餐
雖然話採用意大利鮮茄,不過,攞餐時見佢咗羹蕃茄蓉,再斟啲雞湯落去,所以,望落去唔覺得好濃郁,質感亦較稀
,還幸入口蕃茄味都算有番咁上下。配兩條脆皮腸,真喺幾脆皮及無過鹹嘅毛病,通粉煮得亦啱啱好,但最搞鬼喺湯內加有合掌瓜作配菜
。雖然成日聽人講阿活嘅奶茶好滑,個人覺得,唔知心理定情感,始終覺得茶記奶茶好。
鮮茄脆皮腸湯通粉
鮮茄脆皮腸湯通粉
綜觀美孚三間鏈鎖快餐店,大快活就環境好,服務好,喺食物水準一般,定價亦感覺比其他兩間高少少。
$26 (早餐)