2020-11-13
星期一至五及星期日,基本上我俩公婆都会晌屋企食早餐,而星期六喺最轻松,朝早最无乜嘢搞嘅日子,所以,就会出街晌美孚周围揾吓食、轻松吓,之后可能行吓公园,或行一转短山。今次嘅选择,谂吓谂吓都好耐无帮衬过「翠河」,所以,就嚟到叹吓早餐。 晌美孚区有好多间快餐店、茶餐厅,以早餐嚟讲,「翠河」属于我哋值得翻兜嘅心水之一,但早餐以外,水准就好飘忽。除咗食过多次都保持到水准之外,内在环境好,楼底高,光猛阔落,亦喺我哋嘅考虑点之一,尤其晌依家疫情仲反反覆覆嘅情况。不过,今朝出面位多人,焗坐最入面啲卡位!早餐一个餐牌底面两页睇晒,A-H共8款选择,定价$24-$35,最搞嘢,供应去到12:00pm,悭番啲12:00pm前嚟落单当午餐都无问题。早餐A 传统早餐 $33相信个名都喺求其改,呢个组合点会称得上传统,唔好理,总之我哋啱食就得啦。其实佢啲早餐都几丰富,基本上一大碗仿鲍鱼火腿通粉都够晒饱,仲包埋北海道牛乳炒滑蛋及香脆金砖(即喺蒜蓉多士)。 先讲啲炒滑蛋,炒得坚滑,又够晒蛋香味,而多士蒜香味突出,又松脆。 通粉无煮过腍喺基本,但有唔少快餐店或茶记为方便,煮定一大锅又唔过冷河或降温,啲余温咪整腍晒啲通粉
相信个名都喺求其改,呢个组合点会称得上传统,唔好理,总之我哋啱食就得啦。其实佢啲早餐都几丰富,基本上一大碗仿鲍鱼火腿通粉都够晒饱,仲包埋北海道牛乳炒滑蛋及香脆金砖(即喺蒜蓉多士)。 先讲啲炒滑蛋,炒得坚滑,又够晒蛋香味,而多士蒜香味突出,又松脆。 通粉无煮过腍喺基本,但有唔少快餐店或茶记为方便,煮定一大锅又唔过冷河或降温,啲余温咪整腍晒啲通粉啰。仿鲍鱼丝及火腿丝都落得好足,鸡汤底亦唔失礼㖞,算得上香浓,所以,三十零蚊真喺抵食到痹。 早餐D 意大利蕃茄薯仔浓汤 $33
另一个餐我哋就拣蕃茄薯仔浓汤螺丝粉,因为呢个真喺老婆嘅「飞弗」,之前好几次嚟都喺拣呢款,至多喺配唔同嘅配料,而今次就番我就拣午餐肉。同样,个餐配埋北海道牛乳炒滑蛋及香脆金砖。 唔喺夸张架,佢哋嘅蕃茄薯仔汤底确喺劲浓郁,蕃茄味酸香鲜活,又多薯仔粒,加上螺丝粉份量同样十足,故此,净喺食完碗粉已饱到九乘。 热奶茶、热好立克
老婆今次唔饮柠水喇,改饮好立克,唔好以为嗌好立克就无嘢好讲,有时一杯好立克就饮得出诚意,第一冲得够浓麦芽味,所以,完全唔使落糖,第二师傅冲嘅时候水够热,又有搅过,否则饮到尾好多时会一大嚿好立克结埋沉底。另外,热奶茶都一贯地有水准,茶底醇香,丝滑细腻。 两份早餐都抵食、食物又唔错,所以,无怪乎喺我哋晌美孚食早餐胆之一。天气非常之清爽,所以,早餐后行转短山就最好不过。