2015-03-09
好耐都无同家人一齐饮茶喇,呀妈喺铜锣湾捐完血后,行两步就选择了差不多全幢都是食店既澳门逸园中心,起初已经觉得澳门逸园中心的名字很奇怪,明明系香港,点解叫澳门呢?真系莫名奇妙!但点知喺楼下水牌见到呢间野个名仲奇怪,HAHA..... 虾兵蟹将!!!咁似D古时咩哪咤不怕海龙王,大闹海龙王宫果D咪虾兵蟹将啰! 不过我呀妈就系比佢个名吸引,话上去试下㖞!我呢D做细既,一向无SAY嫁啦!咪跟住上去啰!反正都唔系我埋单嫁啦!有大食大吖嘛!HE HE...不过讲真我系男仔一入到去觉得成间野都系紫色..... 就.... 应该系我呀妈同D女人先钟意!我老豆就话都几雅致,话细路仔你识咩吖!跟住就有个无咩头发既高佬招呼我地入去卡位坐,都几好态度!之后就有个女既过黎招呼我地,又帮我地斟茶又介绍菜式比我地,虽然广东话吴系话好纯正,但听得明就得啦!我呀妈劲赞佢好礼貌!未食野都加晒分啦!我就吴记得影张点心纸,不过我呀妈话都吴算贵,铜锣湾差吴多,而且呢间野既环境同格调,已经算平!好喇,讲左咁耐癈话,入正题先.... 点心就吴系试左好多样,不过个女仔极力推介蘑菇饱,呀妈问我食吴食咪试下啰!点知黎到觉得个样好搅笑!真
好喇,讲左咁耐癈话,入正题先....
点知黎到觉得个样好搅笑!真系做到成粒磨菇咁!但又真系几好味㖞,起码我地三个都觉得,同埋未喺出面食过,我做左果十几年人,未食过就吴出其啦!我老豆呀妈都话未㖞!咁起码代表佢地都会出一D特别既款式去吸客吖!
跟住我老豆见到有虾籽柚皮佢即刻叫,因为佢话呢D功夫菜,出面而家好小地方有得食!
我就吴太识欣赏D古老菜,而且我之前都未食过,无比较!但老豆同呀妈都话好食!咪好食啰!可能又系D情意结啦!细个爷爷会整比老豆食㖞!好彩我细细个都系食M记大,到我大个都随时食到,断估M记吴会执粒,HAHA!!!
跟住到鲍鱼烧卖,烧卖我就食得多,鲍鱼烧卖就第一次,呀妈话咁平就食到鲍鱼,虽鱼细细粒鲍鱼,但果
吴知廿几定三十几蚊笼,你仲想点!出面酒楼都廿几蚊笼啦!仲要系一般货式!呢间野真系有用个心黎经营嫁!(我老豆话)
点心最后就系呢个石榴牛肉球,亦系我最钟意食既,但食出同我平时喺屋企楼下XX人家食开既吴同!有啖啖既清香,而且吴系好粉,食得出多牛肉既成份!正!
呢味本来就吴应该喺饮茶既时候食!但个经理极力推介,又话招牌菜又咁又咁,我老豆最怕人烦,咪是但啰,食下又有几正,最多笨SEVEN一次过啫!点知吴好蟹既妈咪都话坚好味!而我老豆就直头上左引咁,食完成日挂住,系咁叫佢老婆再陪佢去食!不过本人就觉得呢只蟹吴平,不过新鲜海鲜就系咁嫁啦!老豆话好食咪得啰.....
最后就送左呢个甜品,OK既!送既吴洗钱,差吴多啦! 我呀妈钟意食芒果佢食左两件!