2017-03-29
作为一个爱吃腩河既人,周不时都会揾腩河食,爱它不外乎平,靓,正,亲民价钱已经食到,难怪百吃不厌。最近由妈妈口中得知,她工作附近有一家牛腩店看似不错,于是就去拜会一下。餐厅其实同传统既"腩店"差不多,主打牛腩,坑腩,崩沙腩,一般牛腩都有。唔食牛,都有墨丸河等其他食物选择。上汤牛腩 $120$120只吃牛腩,质素当然有番咁上下。分明的纹理,均匀的脂肪比例,入口已经吃得出和一般牛腩是有分别。看似细碗的上汤牛腩其实份量都几多,因为全碗只有牛腩,而且啖啖肉,肉感亦强,真系净系食牛腩都饱。上汤坑腩河 $63虽然价钱比一般牛腩河略高,但毕竟坑腩不是牛腩。坑腩肉位都好多,而入口口感更实在,好爽口。坑腩河用左自家制既上汤,出面都食唔到既汤底,亦十分配合牛腩与河粉。酥炸鱼皮 $26炸鱼皮份粮都算几多,大都系完整鱼皮,好少鱼皮碎。本身会有个清汤"沾"鱼皮,短时间浸一浸依然十分香脆。而我试过"沾"腩河既河汤,出嚟既效果都好唔错。平时只吃腩河既我,过去都是帮衬"华姐",今日又见识多一间。
平时只吃腩河既我,过去都是帮衬"华姐",今日又见识多一间。