2014-01-14 4745 浏览
一直以来,科记既评价,膳稿还是新假期,评价都系好两面极端,当年少年食神林澄光就HARDSELL过呢间野..为左搞清呢间野既虚实,我曾经一个月前下午去过,结果佢既猪扒系卖哂,今日我一早开门没耐就特来一试,趁佢最得闲时间,师傅应该能整出最好既野,结果终于试到!!佢既猪扒饭餐系全日供应,卖成$45蚊,连杯野饮....另外加菜10蚊,加蛋4蚊,冻饮+2蚊.....个伙记仲好串咁问: 加钱架WOR,有没问题??但对D熟客就成只狗咁,我心谂:咩野态度??狗眼看人低乎??先扣分!!!不过个D清洁阿姐反而几好人,而我今日MISS左佢店面只猫阿来(因只猫训死左),她也尝试帮我叫醒只猫影相,却并不成功XD然后呢,我终于明白点解呢度既猪扒饭点解会有咁两极既评价了!!!因为如果你识煮,呢度既猪扒只可以说一句:随便一个人都煮到出来!!不过系用新鲜既猪扒用钉槌打松佢,但不用松粉,呢一步只要手力够,其实以后步骤根本任何人都可以煮出来,猪扒既腌料不外乎是用一般糖,盐,绍兴酒,味精,生抽同老抽同少许烧烤酱腌,然后用高火煎炸...而佢个饭落左少许猪油炒....但又不是隔夜饭炒,只是纯粹煲干身饭斋炒,结果就是饭都偏干,再配
猪扒饭
因为如果你识煮,呢度既猪扒只可以说一句:随便一个人都煮到出来!!不过系用新鲜既猪扒用钉槌打松佢,但不用松粉,呢一步只要手力够,其实以后步骤根本任何人都可以煮出来,猪扒既腌料不外乎是用一般糖,盐,绍兴酒,味精,生抽同老抽同少许烧烤酱腌,然后用高火煎炸...而佢个饭落左少许猪油炒....但又不是隔夜饭炒,只是纯粹煲干身饭斋炒,结果就是饭都偏干,再配美极鲜酱油.....
结果是整出来偏肥腻,干身而香口,要FAKE一般唔识煮既人,没咩问题,这绝对好食而无益XD,但要去识煮既人去食,就会只会好像我咁问:我究竟食紧咩野??本来可以叫佢加美极鲜酱油但又怕太咸,也由于咁我选择加蛋,因为成碟饭太干我加D蛋汁食好食D.......
至此,我终于明白点解林澄光赞不绝口既理由,也许因为佢根本就唔识煮XD
至于咖啡我觉得OK,因为没酸味,而本人偏好有苦涩而不酸既咖啡,呢度合格!!!
猪扒饭我就应该没下次了,我也相信佢味精颇重,我而家仲系口干SOSAD
然而佢既名物仲有沙嗲洋葱牛治,我会俾多次机会佢呢一个,希望下次能影埋只猫XD

2013-06-18