2016-12-19
M佬虽然成日话自己唔浪漫,不过佢九唔九都真系几sweet。今日,佢话要带我去佢嘅成长地 – – 大埔,体验一下佢细个嘅生活,行番佢以前行过嘅路。哗!有无咁浪漫呀?!把口浪过油!M佬中学𠮶阵为咗储钱买波鞋,Lunch time就会走去食碗鲜虾云吞面,有时加杯豆浆,咁就一餐。食过咁多间,都系最钟意成仔记。虽然佢已经搬咗去大少少嘅新舖,不过M佬话同旧时嘅风味一样,照旧系无咩特别嘅装修,红底黄字嘅招牌,仍然系唔兴写单,食完起身,楼面姐姐就会大嗌收几多钱,十分怀旧。M佬话佢细个同姐姐斗快计数,有一次姐姐爆响口话佢地原来会预先喺在心入面计定数,费时临急临忙计错数或者计唔切!所谓贵精不贵多,成仔记无其他鱼蛋粉舖咁多选择,得云呑、牛肉、鲮鱼球、墨丸、牛丸五样野拣。其中最出名嘅就系人手包嘅云吞,粒粒入面都有只虾,足料新鲜。M佬话以前奶奶(哈!口快快叫咗做奶奶添,我唔系咁恨嫁㗎!)会外卖生云呑返屋企打边边。另一镇店皇牌就系鲜牛肉,佢地坚持唔用调味料腌,保持牛肉嘅鲜味。斋食可能会觉得比较淡,加埋醋同辣椒油就啱啱好,吊哂啲牛肉鲜味出嚟。其实我食鱼蛋粉系为咗食辣椒油,呢到嘅辣椒油虽然唔系超辣,但胜在够香,即刻加
M佬中学𠮶阵为咗储钱买波鞋,Lunch time就会走去食碗鲜虾云吞面,有时加杯豆浆,咁就一餐。食过咁多间,都系最钟意成仔记。 虽然佢已经搬咗去大少少嘅新舖,不过M佬话同旧时嘅风味一样,照旧系无咩特别嘅装修,红底黄字嘅招牌,仍然系唔兴写单,食完起身, 楼面姐姐就会大嗌收几多钱,十分怀旧。